Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

Екскурсія на місце виселеного хутора Калити з його мешканцем Миколою Івановичем Калитою

На місце, де колись був давній хутір Калити́, нас везе його мешканець Микола Іванович Калита. Він тут народився у 1952 році, провів дитинство та завжди відвідував свою малу батьківщину, адже тут мешкала його рідня. Та й весь хутір складався насправді з родин, які мали прізвище Калита й були в якомусь далекому поколінні родичами. Життя було нелегке, але жили дружно, один одному допомагали, були теплі стосунки між односельцями.

В радянський час хутір Калити з’єднали з хуторами Коробки́, Коти́, Миколаї́, Кононенки та назвали селом Коробки. Тут зробили колгосп “Іскра”.

Нині від будівель колгоспу залишились лише залишки фундаментів та подекуди уламки стін. А від селянських хат не залишилося й найменшого сліду. Усіх мешканців виселили в 1970-х роках минулого століття.

Документальний відеозапис здійснено в межах проєкту “Зникаючі та зниклі українські села та хутори: говорять свідки” Фонду національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича за підтримки Українського культурного фонду.

Початок відеорозповіді про хутір Калити дивіться в інтерв’ю з місцевими мешканцями за посиланням: https://youtu.be/mtl7TejyHzM

#Калити #Коробки #Коти #Миколаї #Кононенки #хутір #хутори #Калита #Дергачівський_район #Харківський_район #Харківщина #село #села #зникаючі_та_зниклі_українські_села_та_хутори #ФондХоткевича #УКФ #ЗаПідтримкиУКФ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *