Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

МУЗЕЙ ХОТКЕВИЧА У ВИСОКОМУ

КІМНАТА-МУЗЕЙ ГНАТА ХОТКЕВИЧА У СЕЛИЩІ ВИСОКОМУ

Працює щоденно (крім суботи та неділі)

з 10 до 18 години.

Адреса музею: селище Високий Харківського району Харківської області, вул.Горького, 10. Поштовий індекс – 62459.

Їхати з Харкова маршрутним таксі № 608 від станції метро «Холодна гора» до зупинки “Вулиця Гната Хоткевича”.

Перед відвідинами музею наполегливо просимо зателефонувати за тел.: +38(057)746-35-01 або +38(050)225-16-22.

Завідуюча музеєм: Луценко Людмила Василівна.

Ласкаво просимо!

Довідка про будинок, у якому в 1929-1938 рр. мешкав Хоткевич Г.М., сел. Високе Харківської обл., вул. М. Горького, 10

Внесено до пам’яток історії Харківської області.

Охороняється Законом.

Донька Гната Хоткевича Галина разом з гостями у своїй садибі, квітень 2001 року.

Донька Гната Хоткевича Галина разом з гостями
у своїй садибі, квітень 2001 року.

Загальні відомості про садибу

Будинок одноповерховий, садибного типу, цегляний, з горищною частиною. Розташований торцевими фасадами на вул. М. Горького і вул. Г. Хоткевича. Площа присадибної ділянки  5х100 кв. Збудований будинок у 1926 році на замовлення колишнього директора Харківської чоловічої гімназії №3 Івана Голубниченка. Більша частина будинку нині входить до складу філіалу Харківського літературного музею – «Меморіальної кімнати-музею Гната Хоткевича у с. Високому». При вході на подвір’я садиби Гната Хоткевича металева таблиця з написом: „Садиба Гната Мартиновича Хоткевича. Пам’ятка історії та культури. Охороняється державою”

На стіні будинку біля  входу в музей – мармурова дошка сірого колору, розмірами 80х40 см. з портретним зображенням видатного діяча української культури. Напис на дошці: «Меморіальна кімната-музей Гната Хоткевича»

Історія садиби

Садиба Хоткевичів. Малюнок Галини Хоткевич, 1940-роки.

Садиба Хоткевичів.
Малюнок Галини Хоткевич, 1940-роки.

1929 року Гнат Хоткевич отримує від видавництва „РУХ” гонорар за видання своїх творів і здійснює давню мрію про власний будинок. Цьому сприяла також нагода – родичі померлого Івана Голубниченка продавали його недобудований будинок у с. Високому за доступною ціною. Переселившись із родиною до придбаної садиби, Гнат Хоткевич прожив у ній останні дев’ять років свого життя. У цьому домі разом з дружиною – Платонідою Володимирівною Хоткевич і матір’ю Ольгою Василівною Гнат Мартинович виховував своїх дітей – Володимира, Галину і Богдана.  Тут він створює тетралогії про Тараса Шевченка, Богдана Хмельницького, пише всесвітньовідомі музичні твори, працює над новими частинами підручника гри на бандурі, вдосконаленням цього народного інструменту й розробляє  високомистецьку  «харківську» школу бандурного виконавства. У 1930- роках садиба Гната Хоткевича була одним із неформальних культурних центрів Слобідщини. За спогадами сучасників, незважаючи на пильний нагляд НКВС до Гната Хоткевич з усіх кінців тодішньої Радянської України приїздили музиканти, літератори, науковці. В своїй садибі Гнат Хоткевич  навчав «харківської» школи гри на бандурі учасників Полтавської капели бандуристів  і студентів з Музично-драматичного інституту. В рідних стінах свого дому на світанку 23 лютого 1938 року Гнат Хоткевич був арештований оперуповноваженими НКВС.

Опис садиби

Первісний об’єм будівлі включав робочий кабінет Гната Хоткевича, спальню, кімнату старшого сина – Володимира Хоткевича, дитячу кімнату молодших дітей Галини і Богдана, кімнату матері, спальню, вітальню, кухню-їдальню, відкриту дерев’яну  веранду, що була звернена в сад, підсобні приміщення. Будинок займав центральне положення на земляній ділянці в оточенні плодового саду, огороду, квітників. Реконструкція будинку 1940-50-х років, а також капітальна ремонт після пожежі 1994 року значно змінили первісний вигляд будівлі. Чотирискатний, вальмовий дах було замінено на двоскатний, щипцевий; жерстяне покриття даху – на асбоцементне. Була перебудована  частина будинку, знищена веранда з терасою, що були окрасою садиби. По торцьових стінках були добудовані фронтони, на окремих ділянках стіни наново викладені  білою силікатною цеглою. З південного боку зведені нові прибудови, що збільшили довжину будинку на 4,5 м порівняно з проектною. Змінилося й внутрішнє планування будинку та інтер’єри приміщень.  Окрім того, загальна площа садиби була зменшена за рахунок землі, що відійшла до сусідніх землеволодінь та нових збудованих господарських будівель.

Сучасне життя садиби

Освячення садиби-музею Гната Хоткевича, квітень 1998

Освячення садиби-музею Гната Хоткевича, квітень 1998

У 1995 році в будинку, де жив Гнат Хоткевич  відкрито меморіальну кімнату-музей визначного діяча української культури. З 2005 року кімната-музей Г. Хоткевича стає філією Харківського літературного музею. При музеї працюють творчі студії й гуртки для дітей та юнацтва. На території садиби Гната Хоткевича проводяться різноманітні заходи просвітницького характеру, конференції, концерти.

Співробітниками музею та ініціативною громадськістю ведеться активна робота щодо повернення садибі Гната Хоткевича первісного вигляду. 1996  року проектною групою Харківського державного технічного університету будівництва та архітектури під керівництвом проф. Н.С. Болотських було здійснене ретельне обстеження технічного стану садиби Гната Хоткевича у с. Високому  і розроблено проект її комплексної реконструкції. Згідно з цим проектом передбачається, зокрема, поновлення садибного будинку до вигляду 1926 року зі збереженням меморіальних приміщень й відтворенням втрачених  фрагментів будівлі, упорядкуванням прилеглої території  на основі первісного планування й ландшафту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *