Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

Село Тарасівка на Київщині. Було 220 хат, нині лишень з 20 місцевих мешканців. Проте є дачники

Ми звернули з дороги на Київ та проїхали другорядними асфальтованими дорогами. І одразу натрапили на село, котре зникає. Але одночасно воно трансформується в дачне поселення. Люди купують недорогі непотрібні селянам хати та перебудовують їх. Це характерно для багатьох сіл Київщини, які хоч і розташовані за багато кілометрів від столиці, проте до них є порівняно нормальний шлях.

Місцеві мешканці тут переважно старшого віку. Молоді практично немає. Проте власники дач значно міняють ситуацію. Адже їх будинки досить ошатні. Проте традиційний уклад сільського мешканця їх торкається лише частково.

Ми з відеокамерою проїхали вулицями села Тарасівка, особливо не коментуючи запис. Лише зазначимо, що глядачі самі відрізнять, де дачні будинки, а де місцевих мешканців.

Також ми зазирнули в одну з хат, котрі руйнуються: у мазанку під традиційною стріхою та навіть знайшли великий кіш, сплетений з соломи.

Також ми заїхали до зруйнованих ферм села Мирівка. Погляньте, якого масштабу була лише одна сільська ферма. Деякі цегляні капітальні будови ще стоять, деякі частково або повністю зруйновані, зараз тут хащі, скрізь залишки цегли та бетону.

Документальний відеозапис здійснено в межах проєкту “Зникаючі та зниклі українські села та хутори: говорять свідки” Фонду національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича за підтримки Українського культурного фонду.

Інші записи проєкту дивіться: http://khotkevych.info​
а також: http://malva.tv​
Відеозаписи проєкту на Ютубі: https://youtube.com/tvmalva
На Фейсбуці: https://facebook.com/malva.tv

#Тарасівка #Мирівка #хутір #хутори #село #села #ферма #ферми #Кагарлицький_район #Київська_область #Київщина #зникаючі_та_зниклі_українські_села_та_хутори #ФондХоткевича #УКФ #ЗаПідтримкиУКФ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *