Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

На березі річки Чумгак. Змістовна розмова з селянами про зникаючі села

“Тече річечка Чумгак…” — слова з пісні про край, де у живописних місцях на березі Чумгаку стояли хутори, серед яких і хутір Козорізи.

Поки ми їхали до єдиної мешканки цього раніше людного хутора Лідії Іванівни, зустріли цікавих людей, які нині мешкають у сусідній Митлашівці. Їх варто послухати, щоб зрозуміти, чому зникають села. Варто лише зазначити, що ще 50 років тому у Козорізах, як і у інших багатьох хуторах забороняли будуватися тим, хто бажав там жити: силоміць укрупняли обрані села, а інші призначали “неперспективними”. Нині умови інші, проте селян продовжують “виживати”. Роботи немає, адже перспективне тваринництво, котре потребує числених робочих місць, останні роки стрімко знищується, інакше й не скажеш. Варто лише зазначити, що у селах влітку 2020 року незбиране свіже коров’яче молоко з гарною жирністю скуповують по 4 (чотири!) гривні за літр, а наприкінці того ж 2020 року взимку трохи дорожче — по п’ять гривень! Ситуація з м’ясом подібна — скуповують за дуже низькими цінами, користуючись тим, що селянин немає змоги реалізувати свою продукцію в місті.

Тут колись розробляли торф, Чумгак змілів, і нині вже рідко хто у ньому купається. Молодь після навчання у містах в село не хоче повертатися, адже вести власне сільське господарство у місті не навчать, та й власні паї нелегко повернути орендодавцям у своє законне користування від орендаря — великим господарствам, що оброблюють землю це зовсім не вигідно.

Тут навіть дорогу до цвинтаря у полі переорали, нині селяни не можуть потрапити до поховань, як лише йти сотні метрів по грудках зораного чорнозему.

Погляньте на власні очі на закинуті обійстя та порожні хати хутора Козорізи на Черкащині та послухайте що говорять люди, котрі змалечку живуть у цих місцях.

Розповідають Михайло Олександрович Жолоб та Петро Андрійович Турчаненко.

Продовження відео — в гостях у Лідія Іванівна Козоріз — єдиної мешканки хутора дивіться за посиланням: https://youtu.be/bW1hPrbOgnM​

Документальний відеозапис здійснено в межах проєкту “Зникаючі та зниклі українські села та хутори: говорять свідки” Фонду національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича за підтримки Українського культурного фонду.

Інші записи проєкту дивіться: http://khotkevych.info​
а також: http://malva.tv​
Відеозаписи проєкту на Ютубі: https://youtube.com/tvmalva
На Фейсбуці: https://facebook.com/malva.tv

#Козорізи​ #Чумкаг​ #хутір​ #хутори​ #село​ #села​ #Козоріз​ #Жолоб​ #Турчаненко​ #ЛідіяКозоріз​ #Драбівський_район​ #Золотоніський_район​ #Черкаська_область​ #Черкащина​ #зникаючі_та_зниклі_українські_села_та_хутори​ #ФондХоткевича​ #УКФ​ #ЗаПідтримкиУКФ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *