Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

З міста — до сільського господарства. Розповіді з життя в екопоселенні Стожари

Ми від’їхали від Харкова на три десятки кілометри й звернули на грунтові дороги. Наш шлях — до екопоселення Стожари. Проминувши місток над струмком, виїхали на пагорб. Ми прибули у дивовижні красиві місця, де мешкає Андрій Барсук з дружиною та дітьми, їх п’ятеро: найстаршій вже 21, а наймолодшому 3 рочки.

Понад гектар землі: поле, город та сад. А ще пасіка та виноградник. У стайні корівка, кобилка. Затишна й тепла хата з розписаною піччю на дровах має традиційне українське облаштування: красний кут, стіл, лави, вишиті рушники. Смачна й екологічно чиста їжа (ми все покуштували 🙂 ) з власних вирощених продуктів готується також у печі на дровах. У поселенні немає централізованого водогону, як і електропостачання. Але тут є власне енергозабезпечення: стоять сонячні батареї і є скважина з чистою водою.

Андрій з родиною переїхав у поселення на постійне проживання вісім років тому. За цей час багато чого навчився: дещо за допомогою літератури та Інтернету, дещо від батьків, друзів, однодумців. Але багато чого довелось опанувати ціною власного досвіду, як кажуть “набиваючи шишки”, щоб досягнути успіху та вправно вести господарство. Дружина Андрія з доньками крім усього роблять гарні вироби на дерев’яному ткацькому верстаті: плахти, полотно, доріжки тощо — аж не віриться, коли знімаєш таке на відео. Андрій також є фахівцем з різьби по дереву. А ще він грає на традиційній бандурі.

Документальний відеозапис здійснено в межах проєкту “Зникаючі та зниклі українські села та хутори: говорять свідки” Фонду національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича за підтримки Українського культурного фонду.

Інші записи проєкту дивіться: http://khotkevych.info​
а також: http://malva.tv​
Відеозаписи проєкту на Ютубі: https://youtube.com/tvmalva
На Фейсбуці: https://facebook.com/malva.tv

#Стожари #екопоселення #Харківщина #Харківський_район#Харківська_область #Харківщина #села #село #хутір #хутори #ФондХоткевича #УКФ #ЗаПідтримкиУКФ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *