Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

Гур’єв Козачок та навколишні села на кордоні з Росією. Щира екскурсія від сільського старости

На півночі Харківської області на самісінькому кордоні з Російською Федерацією розташоване село Сот. Козачок (скорочено від Сотницький Козачок). Воно простягається на чотири кілометри вздовж кордону, місцями городи просто впираються впритул до сусідньої держави. Добротні цегляні будинки покриті десь залізом, десь шифером, стоять не далеко один від одного, їх оточують дерев’яні паркани та садові дерева. Але переважна більшість будинків пустує. Ставні у багатьох закриті. А десь хати вже розібрані. Місцеві мешканці говорять, що будинки тут купують, але не для проживання, а для того, щоб розібрати на буматеріали та дрова. Для цього їздять, можна так сказати, “спеціалізовані” бригади.

Проте в деяких будинках мешкають селяни, деякі використовуються для дач. Також до батьківських хат приїжджають пенсіонери, аби доживати віку: свої квартири вони залишають дітям у містах.

Ми проїхались на місця, де колись були хутори, а зараз лише зоране поле та прикордонна смуга з колючим дротом. Й сліду немає від хат та магазину. Людей тут ховали по садах, тобто вдома. Тому і нині на деякі поховання приїжджають рідні, а закинуті могили трактористи об’їжджають, не чіпаючи оранкою.

Та й на іншому боці кордону в нинішній РФ тут просто впритул було село й хати, а нині лише засіяне поле. А кілька десятиліть тому діти селян з Росії ходили навчатися в школу в Україну.

Ми проїдемось також вулицями села Гур’єв Козачок (скорочено Гур. Козачок), де колись переважна кількість мешканців мало прізвище козака Гур’єва, який в далекі часи осів тут з ріднею. Та й зараз це прізвище є найпошириніше в селі. Тут, на вулиці Центральній, житлові будинки збудовані не дуже давно. Люди мають роботу на місцевому господарстві, а тому хоча й кількість селян зменшилась позрівняно з минулим, проте інфраструктура функціонує.

Екскурсію провадить щойнопризначений староста Гур’єв Юрій Макарович.

Документальний відеозапис здійснено в межах проєкту “Зникаючі та зниклі українські села та хутори: говорять свідки” Фонду національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича за підтримки Українського культурного фонду.

Інші записи проєкту дивіться: http://khotkevych.info​
а також: http://malva.tv​
Відеозаписи проєкту на Ютубі: https://youtube.com/tvmalva
На Фейсбуці: https://facebook.com/malva.tv

#Гуркозачок #Соткозачок #села #село #хутір #хутори #Золочівщина #Золочівський_район #Богодухівський_район #Харківська_область #Харківщина #кордон #Гурьев #ФондХоткевича #УКФ #ЗаПідтримкиУКФ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *