Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

Спогади про село Мохнач. Ексклюзивні архівні світлини. Місцеві легенди та історичні факти

Унікальні краєвиди, сільські хати, котрі розташовані впритул до стародавнього городища на берегах Сіверського Дінця на Харківщині зачаровують своєю природою. На городи селян іноді заходять дикі кабани (правда вони лякаються, коли на них гиркнути), а з річки поласувати яблуками навідуються бобри. Ще зовсім недавно деякі місцеві мешканці щороку навесні, коли розливаються води найбільшої на Харківщини річки, добиралися за продуктами лише на човні.

А ще в найдавнішому дубовому лісі Зміївщини прямо біля Мохнача є унікальні джерела: Срібне (по-народному Брязкуха), Руда́, Мідний колодязь та інші. На смак вода в них різна та за переказами, має лікувальні властивості.

Ми навідаємось до джерел, розглянемо на унікальних світлинах, як виглядав Мохнач у першій та другій половині минулого століття та послухаємо місцеві легенди і правдиві історії минувшини.

Розповідають Надія Михайлівна Грошова (1975 р. н. ) та Ольга Семенівна Грошова (Кривобок, 1939 р. н.).

Документальний відеозапис здійснено в межах проєкту “Зникаючі та зниклі українські села та хутори: говорять свідки” Фонду національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича за підтримки Українського культурного фонду.

Інші записи проєкту дивіться: http://khotkevych.info​
а також: http://malva.tv​
Відеозаписи проєкту на Ютубі: https://youtube.com/tvmalva
На Фейсбуці: https://facebook.com/malva.tv

#Мохнач #село #села #Руда #школа #городище #Грошова #виселення #хутір #хутори #Зміївщина #Зміївський_район #Чугуївський_район #Харківська_область #Харківщина #зникаючі_та_зниклі_українські_села_та_хутори #ФондХоткевича #УКФ #ЗаПідтримкиУКФ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *