Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

Антирелігійне виховання в школах. Публічне покарання за колядування

Ми звикли вважати, що школа несе добрі знання та виховує необхідні риси учнів для формування їх цілісної особистості. Проте фактом є те, що саме школа у радянський час послідовно витравлювала християнські традиції, котрі були міцно закорінені в селянських родинах.

В селі Балівка Новосанжарського району Полтавської області не було хати без ікони на покуті. Місцеві мешканці дотримувались традиційних християнських святкувань та обрядів. Проте школа стала на заваді тому, щоб наступні покоління переймали ці добрі традиції. Тиск вчителів на дітей дав відповідні результати.

Спогадами ділиться місцева мешканка Токар Лідія Іванівна (1957 р.н.).

Документальний відеозапис здійснено в межах проєкту “Зникаючі та зниклі українські села та хутори: говорять свідки” Фонду національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича за підтримки Українського культурного фонду.

Інші записи проєкту дивіться: http://khotkevych.info​
а також: http://malva.tv​
Відеозаписи проєкту на Ютубі: https://youtube.com/tvmalva
На Фейсбуці: https://facebook.com/malva.tv

#Балівка #село #села #хутори #хутір #Новосанжарський_район #Полтавщина #Полтавська_область #школа #Різдво #колядування #молитва #антирелігійне_виховання #ікона_в_кожній_хаті #зникаючі_та_зниклі_українські_села_та_хутори #НазарБожинський #ФондХоткевича #УКФ #ЗаПідтримкиУКФ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *