Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

До 10-х роковин відходу у вічність Петра Черемського (1942-2006)

Минають десяті роковини з дня відходу у вічність Петра Григоровича Черемського – визначного українського науковця, доктора фізико-математичних наук, професора мистецтвознавства, громадського й культурного діяча, який чимало зробив для суспільного й культурного розвитку Харківщини, становленню на слобідських теренах української державності в 1980-1990-х роках.

Професор П. Черемський був відомим у світі фахівцем у галузі рентгенівського структурного аналізу матеріалів та фізики пористих систем, який уперше запровадив метод малокутового рентгенівського розсіяння для дослідження неоднорідностей електронної густини в конденсованих плівках й створив надвисоковакуумний малокутовий рентгенівський дифрактометр, що дозволяв дослідження матеріалів безпосередньо в умовах дії багатофакторних зовнішніх чинників (космосу).

Основні роботи Петра Григоровича присвячені структурним дослідженням твердих тіл, вивченню стабільності пористої структури, впливу чинників відкритого космічного простору на об’ємно-структурні змінення у конструкційних та функціональних матеріалах, застосовуваних в аерокосмічній техніці. На основі принципів термодинаміки він запропонував діаграмне представлення пористих систем. Петро Григорович мав понад 150 публікацій у вітчизняних та зарубіжних виданнях, у тому числі 4 авторських свідоцтва, один патент і 3 фахові монографії.

Черемський Петро Григорович був визначним громадським діячем, фундатором багатьох українських організацій, наставником молодіжних середовищ Харківщини. Він був головою Асоціації захисту історичного середовища, співголовою культурологічного товариства “Спадщина”, очільником інститутського відділу Товариства охорони пам’яток історії та культури, активістом Харківського крайового Руху, Конгресу Українських Націоналістів, Всеукраїнської національної музичної спілки, віце-президентом Фонду національно-культурних ініціатив ім. Гната Хоткевича. П. Черемський багато сил віддавав дослідженню і висвітленню історичного минулого рідного міста, культури Слобідщини, життя і діяльності видатних краян. Він відомий також як автор першого дитячого універсальника для родинного і шкільного читання «Щедрик» (Харків: «Просвіта». – 1994. – 264 с); антології дитячих та юнацьких українських народних ігор та розваг «Дзиґа» (Харків: «Друк». – 1999. – 526 с.), підручника «Основні поняття літургики» (Львів: «Місіонер». – 1996. – 159 с.). Ініціативою Петра Черемського підготовлено до друку й видано багато історичної, краєзнавчої і просвітницької літератури, нотних творів і методичних розробок. П. Г. Черемський увійшов в історію і як редактор одного з перших на Слобідщині незалежних видань – часопису «Нова Україна», який відіграв непересічну роль у громадському житті краю початку 1990-х років. Багато зусиль присвятив Петро Черемський справі відродження традиційної культури, народних музичних інструментів, виконавства на них. Особливо багато зробив П. Черемський для традиційного кобзарського мистецтва, відновлення практики епічного виконавства. Він був одним із організаторів Першого і Другого огляду автентичного виконавства на традиційних кобзарських інструментах (Харків, 1997, 2001), численних концертів, творчих вечорів, вуличних виступів сучасних кобзарів і лірників. Зусиллями Петра Черемського у кінця 1980-х років у Харкові відроджено традиційне Вертепне дійство, народні гуляння, купальські святкування.

З 1997 року Петро Григорович став ініціатором директором Міжнародного конкурсу виконавців на українських народних інструментах імені Гната Хоткевича, Завдяки його рішучості й наполегливості були проведені три Міжнародних конкурси (1998, 2001, 2004). Четвертий і п’яті конкурси відбувалися, на жаль без його участі, ініціативою та ентузіазмом послідовників. Петро Черемський був одним із тих, хто повернув із небуття ім’я видатного письменника та музиканта – випускника Харківського Технологічного інституту Гната Мартиновича Хоткевича. Багато праці та зусиль було докладено для створення музею-садиби Гната Хоткевича в селищі Високому, у його рідній оселі. Разом із провідними діячами української культури та мистецтва, зокрема дочкою Гната Хоткевича – Галиною Гнатівною – Петро Григорович ініціював перевидання творів визначного митця (15 найменувань). Багато зусиль і часу віддавав Петро Григорович просвітницькій роботі. Завдяки його зусиллям у м. Харкові були встановлені меморіальні дошки видатним діячам вітчизняної науки і техніки, зокрема: В. Л. Кирпичову, Л. Б. Красіну, І. В. Рижкову, Л. С. Палатніку, Г. Хоткевичу, О. Потебні, Л. Мацієвичу, О. Засядьку, О. Г. Івченку, А. Люльці, Ю. Кондратюку, М. Міхновському, діячам “СВУ-СУМ”. Він також був ініціатором встановлення пам’ятних знаків репресованим кобзарям, пам’ятного знаку загиблим Воїнам УПА, першого в Україні Хреста жертвам голодомору 1932-1933 років, пам’ятника козаку Барвінку в селищі Барвінкове, Хреста пам’яті загиблим воїнам УНР в м. Лозова. Багато зусиль приділив Петро Григорович розвитку на Харківщині музейної справи. Крім опіки музею-садиби Гната Хоткевича, П. Черемський турбувався розвитком Харківського літературного музею, був автором проекту музею науки і техніки.

Петро Черемський встиг виховати чотирьох синів і вказати їм вірний шлях та мету, до якої потрібно прагнути. Усе його життя було взірцем самопожертви в ім’я високих цілей, до яких він прагнув всім своїм єством і спонукав до цього близьких йому людей, друзів, товаришів.

Петро Григорович зупинився на вершині свого зльоту, маючи грандіозні плани, глибинні задуми, невичерпані можливості. Раптово і неочікувано 23 червня 2006 року Петро Григорович пішов в інший світ, не завдавши своїм близьким особливих турбот.

Він залишив по собі світлу пам’ять людини непересічної, багатогранної, цікавої, знаючої, доброї і чуйної.

Похований Петро Черемський на 17 міському цвинтарі м. Харкова. Пам’яті Петра Черемського на подвір’ї Харківського літературного музею відкрито меморіальний знак.

Дивіться далі:

Біографія Петра Григоровича Черемського

Перелік публікацій, наукових праць та видань Петра Григоровича Черемського

Меморіальна дошка, присвячена пам’яті П. Г. Черемського

Птахи і калина. Світлій пам’яті Петра Черемського. Поезія Олександри Ковальової

А. В. Назаренко. До книги пам’яті Петра Черемського

Л. І. Донник. Пам’яті Петра Григоровича Черемського

Деякі газетні публікації про Петра Григоровича Черемського

Світлини з Петром Григоровичем Черемським (частина 1)

Світлини з Петром Григоровичем Черемським (частина 2)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *