Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

Пам’ятник УПА в Харкові буде відновлено!

«Пам’ятник УПА в Харкові буде відновлено!» – саме такою була основна резолюція мітингу – пікету, який проводився 27 квітня 2013 року біля  будівлі Головного Управління УМВС України в Харківській області на вулиці Раднаркомівській, 5. Стихійне громадське зібрання харків’ян відбувся на знак протесту проти знищення невідомими особами в ніч з 25 на 26 квітня цього року пам’ятного знаку Воїнам Української Повстанської Армії.

УПА_4_4Пам’ятник,  який було урочисто встановлено українською громадою Харкова у 1992 році в Молодіжному парку міста й який простояв понад 20 років при харківських владах різної політичної орієнтації,  за нинішньої було фатально зруйновано і викрадено!

Акт вандалізму проти пам’ятки новітньої історії України (пам’ятник воїнам УПА в Харкові внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України) відбувся дивним способом  і при підозрілих обставинах. Незважаючи на близьке розташування до Київського районного відділку міліції, нічне зовнішнє освітлення і круглодобовий нагляд чергових міліціонерів, які напередодні свят особливо пильно мусили охороняти меморіальне місце, Пам’ятний знак було зухвало демонтовано. І демонтовано, як виявляється важкою екскаваторною технікою (навкруги знищеної пам’ятки лишилося чимало слідів), яка просто  фізично не могла проїхати на територію парку непомітною! Не треба когось переконувати, що робота екскаватора у ночі є досить гучною і демонстративною.  Враховуючи те, що  меморіальна кам’яна брила важила щонайменше тону і була ретельно зацементована на залізні штіфти до бетонного фундаменту – для знесення Пам’ятного знаку  техніка мусила попрацювати чималенько – принаймні пів години.

УПА_2_2Отже, дуже важко повірити в те, що  охоронці правопорядку Київського райвідділку не почули і не побачили  у себе під вікнами  такого  ґвалту!  Тож після наочного демонстративного потурання злочинцям, нашим харківським міліціянтам очевидно вже немає резону ображатися на звинувачення їх у корупції, продажності й найганебніших зговорах проти харківської громади!

 

 УПА_5_5Не випадково, що всі, хто виступав на мітингу проти знищення пам’яного знаку УПА в Харкові  емоційно задавав міліції та  місцевій владі риторичні питання.

Чому влада, яка декларує себе толерантною до всієї багатонаціональної громади міста щоденно, щохвилинно ображає українців, знищує їхні пам’ятки, культурне середовище, мову? Чому у місцевих засобах масової інформації, у виступах керівників міста й області мало не щодня звучать  характеристики української  громади, як  зібрання   неадекватних й агресивних осіб? Чому влада напередодні травневих свят в черговий раз намагається творити собі дешевий піар  й страхати харків’ян загрозою міфічного «українського фашизму»?  Нахабність владних клікуш вражає – адже саме в Харкові влада з особливо цинічною брутальністю зачищає український простір, маргіналізує й знищує культурні осередки. Лише за  за останні три роки у Харкові були позбавлені  приміщення практично всі українські громадські осередки, в т.ч. – культурно-освітній центр товариства «Спадщини», товариство «Поступ», культурний центр «Юність» тощо!

УПА_3_3Крім усних вимог знайти злочинців-руйнівників пам’ятника УПА, справедливих обвинувачень  влади й органів правопорядку, мітингувальники чи не вперше завершили свою акцію  акісно новими й продуктивними діями. Зокрема було вирішено не голослівно засудити організаторів і виконавців знищення Пам’ятного знаку воякам УПА у Харкові, а надати вимогам громади методично правильних  й ефективних форм.

Так, зокрема один з організаторів акції – голова Харківського СУМу Кость Черемський запропонував зібранню звертатися до керівництва МВС, СБУ, прокуратури не лише протестними листами, але й заявами на порушення проти вандалів української пам’ятки кримінальних справ. Перед присутніми було зачитано один зі стандартизованих й  юридично вивірених взірців подібних заяв. Інший співорганізатор акції – заступник правління харківської «Просвіти» Дмитро Пилипець закликав зібрання підтримати ініціативу щодо утворення у Харкові Громадського комітету з відновлення  пам’яного знаку УПА й розпочати збір коштів на здійснення цієї мети. До комітету було запрошено всіх небайдужих громадян, громадські організації, політичні партії тощо. 

УПА_1_1Одноголосним рішенням  учасників пікету, а їх нараховувалося понад 100 осіб  – акція завершилася  проголошенням  початку нової громадської акції, що стверджує український простір у Харкові й започатковує системні дії з  відновлення в Молодіжному парку міста Пам’ятного знаку воїнам Української Повстанської Армії.

Отже – збереженню памяті УПА в Харкові бути!

Павло Клененко,

http://snip.dyvy.info/2013/04/28/pamyatnyk-upa-v-harkovi-bude-vidnovleno/

 

tweet_trim_url_2:
http://khotkevych.info/fond/?p=549

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *