Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

Фестиваль епічної традиції “Кобзарська Трійця -2021”

На Трійцю 2021 року у Києві відбулася знакова для сучасного кобзарства подія – після року перерви в повноцінному форматі пройшов Фестиваль епічної традиції “Кобзарська Трійця-2021”. Через епідемію коронаровірусу минулого року черговий фестиваль доводилося проводити в онлайн режимі.

Фестиваль “Кобзарська Трійця -2021” зібрав учасників з багатьох областей України. Протягом двох днів сучасні співці виступали перед столичною і гостьовою публікою на відкритому майданчику Національного центру народної культури “Музей Івана Гончара”. Були продемонстровані основні кобзарські жанри — думи, псальми, канти, історичні, побутові пісні, танки тощо. Глядачі могли побачити “зіньківську” й “харківську” школи гри на бандурі, порівняти найпитоміші давні і сучасні виконавські стилі та мікростилі. Крім того усі охочі могли долучитися до справи виготовлення традиційних співоцьких інструментів, поспілкуватися з майстрами й учнями сучасних кобзарських цехів.

Під час святкування Трійці, за традицією нинішні кобзарі висвячували у церквах нововиготовлені музичні інструменти, приймали іспити у кандидатів, які протягом року готувалися до вступу в цехове братство, вирішували свої громадські й буденні справи.

Не зважаючи на скромний формат проведення цьогорічний фестиваль “Кобзарська Трійця” яскраво й впевнено засвідчив суспільну потребу в творчому розвитку епічних виконавських жанрів, а отже – життєздатність музикування на традиційних співоцьких інструментах й перспективу сучасного кобзарства загалом.

Павло Клененко (Київ-Харків)

Світлини з Фестивалю епічної традиції “Кобзарська Трійця -2021”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *