Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

Про село Костянтинівка на Краснокутщині Харківської області

Тут просто чудові чорноземи, одні з найкращих на Харківщині. А ще тут гарні перспективи видобутку газу: в минулому столітті у цьому районі було знайдені його поклади. В наш час тут є облаштовані свердловини та буряться нові — газовики працюють за кілька кілометрів від Костянтинівки.

А над мальовничим ставком посеред села над хатами високо в небо здіймається труба цукрового заводу. Колись мешканців тут було близько шести тисяч. Власне цукровий завод з фермами складав комбінат і давав роботу не лише місцевим мешканцям, але й приїжджим на заробітки з різних регіонів України і не тільки.

Власне від славнозвісного цукрового заводу нині залишалася лише труба. Вузькоколійну залізницю, якою транспортували вантажі та їздили люди, розібрали на металобрухт, кількаповерхові гуртожитки руйнуються, порожня лікарня нещодавно горіла, пекарня закрита, клуб з бібліотекою порожні й руйнуються, від контори й цехів заводу практично нічого не лишилося, а відтак й кількість мешканців значно скоротилася.

Нині тут облаштовану житлову хату можна придбати за 20 тисяч гривень. Дехто з дачників так і робить, адже краса природи тут зачаровує, недарма ці землі раніше були завжди людними — Костянтинівка має кількасотрічну історію.

У селі чудовий просторий триповерховий ліцей. Учнів сюди підвозять також і з сусідських сіл. В кабінеті директора Катерини Федорівни Провоторової, яка нас люб’язно прийняла, приємно вражає креативність випусників — варто глянути, що вони залишили на згадку про своє навчання.

Екскурсію по селу провадить місцева мешканка, вчитель історії Костянтинівського ліцею Незамай Людмила Олександрівна.

Спогадами про рідну Костянтинівку також ділиться Володимир Костянтинович Шиманський (1941 р. н.).

Документальний відеозапис здійснено в межах проєкту “Зникаючі та зниклі українські села та хутори: говорять свідки” Фонду національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича за підтримки Українського культурного фонду.

Інші записи проєкту дивіться: http://khotkevych.info
а також: http://malva.tv
Відеозаписи проєкту на Ютубі: https://youtube.com/tvmalva
На Фейсбуці: https://facebook.com/malva.tv

#Костянтинівка #Краснокутський_район #Богодухівський_район #село #села #Ананьївський_цукровий_завод #Ананьївка
#Краснокутський_район #Богодухівський_район #село #села #Харківська_область #Харківщина #Незамай #Шиманський #зникаючі_та_зниклі_українські_села_та_хутори #ФондХоткевича #УКФ #ЗаПідтримкиУКФ

Ключові слова: Костянтинівка, Ананьївка, Ананьївський цукровий завод, Харківщина, село, села, Богодухівський район, Харківська область, Харківщина, Шиманський, Володимир Костянтинович Шиманський, Костянтин Трохимович Шиманський, Незамай, Незамай

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *