Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

Правдиві історії села Лозовенька колишнього Балаклійського району Харківської області

Колись у цьому селі було багато лози, тому й назвали його Лозовенька. Село було великим, досить заможним і співучим, переважно російськомовним, так склалося історично. І нині тут є гурт Лозовенчанка, котрий своїми виступами прославляє село, адже учасники колективу, хоч і вже старшого віку, проте співають вельми майстерно.

Нині село поступово знелюднюється. Школа з євроремонтом стоїть закрита. Багато хат стоять пусткою або руйнуються, або вже розібрані. Ферми позакривані та зруйновані. Агрохолдинг, котрий зайшов на колишні колгоспні землі, затруднює не більше трьох десятків осіб, і то в період сезонних робіт. А відтак — немає роботи. Мешканці, особливо молодь, виїжджають з села. І хоча в Лозовеньках нині освітлюються вулиці в темний час доби, є скрізь газ, централізований місцевий водогін з чистою питною водою, дороги, котрі регулярно підсипаються — все ж смертність в 7-10 разів перевищує народжуваність. Адже нині 80% мешканців — це люди пенсійного віку. Достатньо сказати, що в центрі села хата площею 80 метрів квадратних з гарним ремонтом та з господарчими будівлями і присадибною ділянкою у 25 соток, з газом та постійнодіючим водогоном коштує максимально одну тисячу доларів. Але є й такі хати, котрі можна придбати за ціну вдвічі чи втричі меншу. Проте й такі дешеві обійстя ніхто не купує…

Ми проїдемось вулицями села Лозовенька та заїдемо в сусідні поселення. Послухаємо правдиві історії найстарших мешканців села, котрі пам’ятають голодомори, часи після Другої світової війни, котрі працювали в повоєнних колгоспах і не тільки. Дізнаємось про минувшину та сучасність села Лозовенька та прилеглих до нього поселень.

Документальний відеозапис здійснено в межах проєкту “Зникаючі та зниклі українські села та хутори: говорять свідки” Фонду національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича за підтримки Українського культурного фонду.

Інші записи проєкту дивіться: http://khotkevych.info​
а також: http://malva.tv​
Відеозаписи проєкту на Ютубі: https://youtube.com/tvmalva
На Фейсбуці: https://facebook.com/malva.tv

#Лозовенька​ #село​ #села​ #Балаклійський_район​ #Ізюмський_район​ #Харківська_область​ #Харківщина​ #зникаючі_та_зниклі_українські_села_та_хутори​ #ФондХоткевича​ #УКФ​ #ЗаПідтримкиУКФ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *