Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

Найкраще паливо для печей в селах на Приазов’ї по-народному називали кирпич. Його зробить і дитина

В селі колись пекли хліб та здобу, котре не псувалося та не черствіло по два-три тижні. Адже пекли правильно, в печі, за перевіреною віками рецептурою. Але цікаво, що для якісного випалу на Приазов’ї не використовували дрова. І не тому, що їх не вистачало. Господині вважали, що дрова для хліба не найкраще паливо.

Діти в селі допомагали ліпити паливо для печей із гною. Для цього збирали на купу солому та все те, що вигребли з корівника протягом зими та весни, витримували ті купи до літа надворі. Потім, в давніші часи на босоніж, а ближче до сучасності вже в чоботях, ото все місили. Отриману масу розрізали прямокутниками на “кирпичі” та висушували на сонці. Отримане чудове паливо зберігали в сухому місці та використовували переважно для якісного випалу, зокрема для випічки хліба та здоби. Конструкція печі передбачала, що хліб садять ближче до отвору, а паливо (зроблені дітьми та висушені “кирпичі”) кладуть рогачем далі під трубу, тому дими́ ніколи не потряпляли на випічку. Натомість потрібна температура трималась стабільно і довго.

Про свій власний досвід такої роботи на малій Батьківщині, в селі Новоолексіївка Приазовського району Запорізької області, розповідає Віта Дубовик, нині ведуча програми “Сьогодні.Головне” (Розмовна студія) телеканалу UA: Харків (Суспільне телебачення).

Документальний відеозапис здійснено Фондом національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича.

Інші записи дивіться: http://khotkevych.info
а також: http://malva.tv
Відеозаписи на Ютубі: https://youtube.com/tvmalva
На Фейсбуці: https://facebook.com/malva.tv

#село #Новоолексіївка #Приморський_район #паливо #піч #опалення #Запорізька_область #ВітаДубовик #Дубовик #Суспільне #Суспільне_Харків #села #ФондХоткевича #Сьогодні_Головне #Розмовна_студія

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *