Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

Урочисте відкриття пам’ятного знаку славному роду Ковалевських у селі Ярошівка Харківської області

Ярошівка — село котре має понад трьохсотлітню історію, розташоване за менше, як сорок кілометрів від Харковка. Саме тут від кінця 19 століття мешкав славний рід Ковалевських. Рід стає відомим від часів походів Війська Запорізького. Брат Семена Ковалевського Іван був осавулом у козаків запорожців. Син Семена Василь був Харківським полковим обозним. Праправнук Василя — Євграф Ковалевський — вчений, інженер, високопосадовець в Російській імперії, а відомий мандрівник і дослідник з роду Ковалевських Єгор Петрович відкривав поклади золота в експедиціях в Європі та Азії і не тільки. Багато інших знакових людей походять з цього роду і що важливо, вони завжди пам’ятали своє козацьке коріння і були потужними українськими меценатами.

Місце, де був їх маєток, місцеві мешканці знали завжди. Окрім садиби з чудовими краєвидами над річкою Вільшанкою, тут був розташований парк, а десь недалеко була й усипальниця цього роду.

На місці маєтку місцева громада вирішила встановити пам’ятник, котрий би нагадував про славних мешканців села. Молебень та освячення провели священники ПЦУ отець Григорій Стасюк та ієромонах Варфоломій (Олефір). Про історію роду Ковалевських розпорідає мешканець сусідніх Вільшан доктор історичних наук Володимир Леонтійович Маслійчук. Фундаторами стали Брехунченко Володимир Афанасійович та Мартиненко Володимир Олексійович.

На урочистості побувало представництво Хоткевич TV для відеозйомки заходу.

Повне відео урочистостей:

Про рід Ковалевських на урочистому відкритті розпорідає мешканець сусідніх Вільшан доктор історичних наук Володимир Леонтійович Маслійчук:

Урочисте відкриття пам’ятника відбулося в 22.11.2020.

Світлини:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *