Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

МЕМОРІАЛЬНУ САДИБУ КОБЗАРСЬКОГО ЦЕХМАЙСТРА МИКОЛИ БУДНИКА БУДЕ ЗРУЙНОВАНО БЛИЖНІМИ ТИЖНЯМИ

Легендарну оселю видатного кобзарського цехмайстра, поета і художника Миколи Будника в Ірпіні буде знищено протягом ближніх тижнів. Це питання беповоротно вирішено очільниками м. Ірпеня, які надали територію між провулком Миколи Будника і вул. Українською під забудову багатоповерхівками.

Приватні будинки, які прилягають до зони майбутнього будівництва вже починають руйнувати, а жителів відселяти. Причому територія, де знаходиться меморіальна пам’ятка — будинок кобзарського панотця Миколи Будника за адресою: вул. Українська, 51 є ключовою у проекті новобудов.

Невідомі особи вже тривалий час тероризують і погрожують фізичною розправою жителям меморіальної садиби Миколи Будника, змушуючи їх не мешкати у будинку. Звернення до місцевої поліції і прокуратури ніякого результату не дають.

Користуючись безпорадністю і дезорієнтованістю громади, а також карантинними заходами будівельники вже почали демонтаж лівого крила Будниківської оселі. Нещодавно, очевидно для прискорення відселення мешканців ірпінські комунальні служби підло відключила будинок Будника від електрики і газопостачання. З дня на день очікуються і її повне руйнування.
Київський Кобзарський Цех написав звернення до в. о. міського голови Ірпеня Андрію Літвинову, т. в. о. голови Київської обласної державної адміністрації Василю Володіну Генадіючу і в.о міністра культури України Світлані Фоменко звернення з вимогою не допустити руйнування пам’ятки культурної спадщини — меморіальної садиби кобзарського цехмайстра Миколи Будника. Плануються громадські заходи спротиву.
Павло Клененко, Ірпінь-Київ.

Із Заяви Київського кобзарського цеху щодо руйнування садиби Миколи Будника в Ірпіні:
«У місті Ірпені по вул. Українська, 51 виникла загроза знесення будинку, у якому жив Микола Будник – цехмайстер Київського кобзарського цеху, що засвідчує меморіальна дошка, встановлена ірпінською міською владою, а сам будинок є пам’яткою культурної спадщини. Не зважаючи на це, будинок може бути зруйнований, позаяк на території, де він стоїть, планується будівництво багатоповерхівки. При цьому господарям погрожують, змушуючи будинок продати. Просимо Вас вжити заходів щодо припинення свавілля і недопущення руйнування пам’ятки культурної спадщини. Про результати просимо повідомити в термін, передбачений законодавством».

На світлинах: садиба Миколи Будника, якою ми її пам’ятаємо

Садиба Миколи Будника у місті Ірпінь

Садиба Миколи Будника у місті Ірпінь

Меморіальна дошка на будинку Миколи Будника

Меморіальна дошка на будинку Миколи Будника

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *