Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

ПАМʼЯТИ ПОРФИРІЯ МАРТИНОВИЧА І МИКОЛИ БУДНИКА

Нині будь-яка подія, пов’язана з підтримкою української культурної традиції стає знаковою. Особливо якщо вона торкається кобзарства, сучасного розвитку музикування на автентичних співоцьких інструментах. Саме таким непересічним заходом й став концерт пам’яти визначних подвижників традиційної культури Порфирія Мартиновича і Миколи Будника, який нещодавно відбувся у Харкові.
Імена українського етнографа, художника П. Мартиновича й першого цехмайстра сучасного кобзарства М. Будника добре відомі харків’янам. Адже Харків став для кожного з митців особливим містом, де отримали визнання їхні творчі здобутки й де віднайшлися кола шанувальників, які розвинули колись започатковані майстрами проекти.
Ідея позачасовості й вічності традиційної культури, яку плекали у власних життєвих, дослідницьких, мистецьких, музичних і наукових вимірах Порфирій Мартинович і Микола Будник стали основою памʼятного концерту, який влаштували ентузіасти в Харківському обласному науково-методичному центрі культури й мистецтва. Переповнена зала глядачів промовисто свідчила про те, що у сучасному глобалізованому побуті харків’ян українська традиція продовжує відігравати важливу життєстверджуючу роль.
Перед присутніми виступили сучасні виконавці на традиційних співоцьких інструментах Тарас Силенко (Київ), Володимир Габуда (Дніпро), учасники фольклористичного гурту «Муравський шлях»(Харків), братчики Харківського кобзарського цеху – Іван Попов, Олексій Губський, Андрій Борсук, Назар Божинський, Кость Черемський. Потужно, яскраво і цікаво звучали традиційні твори у сучасному осмисленні співців. На концерті хотілося бути і бесконечно слухати, слухати й слухати щирі й душевні кобзарські виспіви.
З нетерпінням очікуємо наступних кобзарських заходів! І сердечно дякуємо керівництво Харківського обласного науково-методичного центру культури й мистецтва за розуміння та дієву підтримку!

Павло Клененко, Харків

P.S.Світлини частково взяті зі сторінки Харківського обласного науково-методичного центру культури й мистецтва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *