Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

Різдвяний вертеп у Харкові – 2020

Цього року Харківська крайова організація Спілки Української Молоді вшановувала народження Спасителя традиційним слобідським Вертепним дійством. Вже тридцять років поспіль кілька поколінь харківських сумівців дбайливо  оберігають та передають  молодшим місцевий  варіант живої народньої вистави про народження  Ісуса Христа. Щороку, напередодні Різдва колядники старанно вивчають старовинні колядки, віншування, вчать вертепні ролі, проводять репетиції дійства.

Перший виступ сумівського Вертепу зазвичай відбувається на Різдво Христове у Свято-Дмитрівському храмі,  де колядники  отримують напутнє слово і добрі побажання від архієпископа Харківського і Полтавського УАПЦ  Ігоря Ісіченка. Після цього Вертепне дійство переноситься на вулиці, площі  і парки Харкова. Протягом тижня сумівці колядують для жителів і гостей нашого міста, сповіщаючи всім радісну новину про народження Спасителя.

Традиційний слобідський Вертеп не лишає байдужим нікого з глядачів – вдячні погляди, щирі посмішки, теплі подячні слова супроводжують колядників  скрізь, де б вони з’явилися.

Цього року особливо багатими на світлі враження були виступи у центрі міста, а також на Салтівці, де багато пересічних людей вперше у своєму житті змогли побачити живий Вертеп і почути справжні народні  колядки. Щирістю і теплотою відзначився також виступ у соборі Святого Миколая Чудотворця  УГКЦ.

Наснажененими й окриленими хлопці й дівчата повернулися до повсякденного навчання й праці після насиченого різдвяного тижня. Відтепер душевна радість і натхнення їх буде супроводжувати аж до наступного року.

Христос народився! Славімо його!

Павло Клененко, СУМ Харків

Вертеп від Спілки української молоді у Харкові

«Основа нашого вертепу – традиційне слобідське дійство, яке тут колись влаштовували харківські бурсаки».7 січня на вулицях Харкова колядували Три царі, Ангел, Ірод, Чорт та Смерть. Це – вертеп Спілки української молоді. Як зустрічали колядників – дивіться.

Опубліковано UA: Харків Вівторок, 7 січня 2020 р.

Більше фото в >АЛЬБОМІ<

Різдвяний вертеп 2020

Різдвяний вертеп 2020

Різдвяний вертеп 2020

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *