Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

10 травня відзначає своє 90-ліття знаний український хірург, доктор медичних наук, професор Микола Костянтинович Голобородько!

10 травня відзначає своє 90-ліття знаний український хірург, науковий консультант медичного загону швидкого реагування “Гіппократ”, доктор медичних наук, професор Микола Костянтинович Голобородько!

Протягом багатьох років Микола Костянтинович очолював відділення політравми і шоку Харківського інституту загальної та невідкладної хірургії.

Головними напрямками наукових зацікавлень Микола Костянтиновича є проблеми травми, кровотечі, шоку, хірургія ушкоджень органів живота, грудей, а також політравми, що знайшло відображення у численних наукових статтях та монографіях. Професор М.К.Голобородько є також автором 31 авторського свідоцтва і патентів України на винаходи, які стосуються різних аспектів хірургії ушкоджень, військово-польової хірургії та домедичної допомоги. Зокрема, він розробив спеціалізовані пневматичні шини і шорти, які в польових умовах дозволяють швидко фіксувати вогнепальні переломи кінцівок і зупиняти кровотечі при пораненнях таза.

Від самого початку російсько-української війни на Сході України Микола Костянтинович включився в активну консультативно-лікувальну роботу пораненим та хворим із зони конфлікту. Як науковий консультант загону “Гіппократ”, він є автором багатьох наших ініціятив, зокрема розробив концепцію курсу Невідкладної домедичної допомоги в екстремальних умовах, який призначений для підготування цивільного населення до само- і взаємодопомоги в складних умовах сучасного мегаполісу. Курси проводяться вже 5-й рік і є безкоштовними для всіх громадян.

Від щирого серця вітаємо Миколу Костянтиновича і бажаємо Божої ласки і благословення, здоров’я, наснаги і многая, многая літа!

Голобородько Микола Костянтинович

Голобородько Микола Костянтинович

Голобородько Микола Костянтинович

Голобородько Микола Костянтинович

Голобородько Микола Костянтинович

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *