Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

Вшанування 140-річчя кобзаря Івана Кучугури-Кучеренка в Харкові

5 жовтня 2018 року у Харкові відбулися заходи із вшанування 140-річчя від Дня народження видатного харківського кобзаря, культурного і громадського діяча, благовісника УАПЦ Івана Іовича Кучугури-Кучеренка. Організаторами події виступили Харківський кобзарський цех, Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича та Харківська крайова організація Спілки Української Молоді (СУМ).

Розпочалися урочистості біля Пам’ятного знаку репресованим кобзарям панахидою за Іваном Кучугурою-Кучеренком, яку провів настоятель Свято-Дмитрівської парафії УАПЦ м. Харкова о. Віталій Зубак. З промовами виступили представники Краснокутської районної державної адміністрації, дослідник життєвого і творчого шляху співця Юрій Свистун, представники Харківського і Київського кобзарських цехів, громадськості міста. Завершився захід виступами сучасних кобзарів і лірників. Приємно було зазначити, що серед присутніх було багато шкільної молоді, переважно з Краснокутщини, яка цілеспрямовано приїхала до Харкова вшанувати пам’ять свого земляка.

Згодом, урочистості з нагоди 140-річчя Івана Кучугури-Кучеренка продовжилися у актовому залі Харківського обласного центру культури і мистецтв великим концертом традиційної музики. Напочатку з цікавою презентацією книги “Останній кобзар Слобожанщини” присвяченої сторінкам життя І. Кучугури-Кучеренка виступили її співавтори – учні з шкіл Краснокутщини, члени гуртка “Історичне краєзнавство”. Після цього концерт традиційної музики розпочав відомий харківський незрячий стихівничий Іван Попов. Із захопленням і великою увагою слухацька авдиторія сприймала майстерні виступи сучасних традиційних співців-музикантів Сергія Чурая, Андрія Борсука, Святослава Силенка, Назара Божинського, Михайла Хая та інших. По-справжньому сердечним подарунком присутнім став виступ фольклористичного гурту “Муравський шлях”.

Завершився концерт традиційним кобзарським славословієм із побажаннями здоров’я, щастя і наснаги всім присутнім.

У листопаді цього року, до трагічної річниці загибелі І. Кучугури-Кучеренка братчики Харківського і Київського кобзарських цехів планують вшанувати пам’ять співця на його батьківщині – у с. Мурафа Краснокутського району.

Павло Клененко (Харків).

Відео:

Світлини:

Вшанування Кучугури_Кучекренка_3

Вшанування Кучугури_Кучеренка_4

Вшанування_Кучугури_Кучеренка_2

Вшанування Кучугури-Кучеренка_1

Вшанування Кучугури_Кучеренка_5

Вшанування Кучугури_Кучеренка_6

Вшанування Кучугури_Кучеренка_6

Вшанування Кучугури_Кучеренка_7

Вшанування Кучугури_Кучеренка_8

Вшанування Кучугури_Кучеренка_9

Вшанування Кучугури_Кучеренка_10

Вшанування Кучугури_Кучеренка_11

Вшанування Кучугури_Кучеренка_12

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *