Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

Не стало Владислава Проненка…

З сумом повідомляємо, що передчасно пішов з життя знаковий харківський журналіст, публіцист Владислав Проненко.

Не стало Владислава Проненка. І що б не відбувалося з ним останніми роками, ми назавжди запам’ятаємо його енергійним, сміливим, оригінальним журналістом, невтомним мандрівником, одним із піонерів відродження УАПЦ на Харківщині. Таким, яким він був у 1980-1990-і рр. Вічная пам’ять…
Архиєпископ Ігор (Ісіченко)

Владисла́в Володи́мирович Проне́нко — харківський журналіст, головний редактор газети «Український простір». Народився 15 серпня 1960 р.
в Харкові. Вищу освіту здобув у ХНУ ім. Каразіна, де в 1985 — 1993 рр. працював викладачем кафедри історії зарубіжної літератури та класичної філології. Професійно займається журналістикою з 1988 р. У 1991—2000 рр. — в українській службі Радіо «Свобода», у 1995 — 1997 рр. одночасно
в українському відділі Ватиканського радіо. В 2000 — 2005 рр. працював кореспондентом східноєвропейської редакції Радіо «Німецька хвиля». Маючи вже добряче за сорок, Владислав Проненко почав активно писати, його перу належать понад чотири сотні публіцистичних статей
з гуманітарної тематики, видрукуваних у періодиці Харкова, Києва, Львова
й у Великій Британії, США і Канаді.
Владислав Проненко є засновником та першим головним редактором загальноукраїнського громадсько-політичного та культурно-релігійного двотижневика «Український простір».
12 листопада 2009 р. в Харкові відбулась академія, на якій було проголошено та вперше відзначено День українськомовної преси. Відзначення розпочалося з виступу директора Інтенсивних курсів журналістики Фонду національно-культурних ініціатив ім. Гната Хоткевича Владислава Проненка. Він зазначив, що історично справедливим є відзначати День українськомовної преси 12 листопада та запропонував звернутися до Президента України щодо визнання такого Дня на державному рівні.
За свої краєзнавчі студії він удостоєний Муніципальної премії ім. Григорія Сковороди. Владислав Проненко — перший харківський журналіст, удостоєний нагороди Української Греко-Католицької Церкви. 2009 р. Єпископ Степан Меньок, Екзарх Донецько-Харківський УГКЦ нагородив архієрейською Грамотою директора Інтенсивних курсів журналістики Владислава Проненка за визначний внесок у розвиток української релігійної журналістики, екуменічні стосунки й міжконфесійну злагоду.
13 грудня 2016 р. Лубенський медіа-клуб оголосив Владислава Проненка лауреатом премії ім. Василя Симоненка в галузі журналістики. Вручення нагороди відбулося 8 січня 2017 р. в рідному селі Василя Симоненка, у його хаті.
Дуже сумно ставити в дужки роки його життя (1960 – 2017). Але нічого не вдієш. Вічна пам’ять щедрому на талант справжньому українцеві Владиславу Володимировичу Проненку.

Письменник Віктор Бойко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *