Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

“….І паличку Коха в додачу”. Як у Харкові проводиться “децентралізація” Харківської наукової медичної бібліотеки (+фото)

Нещодавно Харківська обласна державна адміністрація анонсувала офіційне переселення Харківської наукової медичної бібліотеки з центру міста (майдан Театральний, 5) до КЗОЗ “Обласний туберкульозний клінічний санаторій” (вул Архітекторів, 40).

Ще зовсім недавно ХНМБ знаходилася в центрі Харкова

Ще зовсім недавно ХНМБ знаходилася в центрі Харкова на майдані Театральному в буд. №5

У своїй аргументації доцільності подібного рішення у листі 01-37/7001 від 06.09.2017 р. заступник голови Харківської обласної державної адміністрації М.Є. Черняк зокрема зазначав: “…переведення відділів КЗОЗ Харківської наукової медичної бібліотеки в приміщення санаторію надасть можливість зменшення часу на підбір необхідної літератури читачам, поліпшити умови праці працівникам бібліотеки, економити бюджетні кошти на використання автотранспорту…” тощо. Маючи безсумнівно глибоку повагу і довіру до наших очільників, ми вирішили на власні очі пересвідчитися у сраведливості владних запевнень і відчути на собі перевагу всіх зазначених М. Черняком благ для нинішніх і майбутніх читачів медичної бібліотеки.

Отже, ми вирушили у подорож до бібліотеки. Незважаючи на наш апріорний позитивний настрой, деяке збентеження викликало повна відсутність прямого транспортного сполучення із зазначеним об’єктом. Як згодом з’ясувалося, до нової адреси бібліотеки існує два шляхи — піший і … транспортно-піший. Якщо скористатися першим шляхом — дорога веде звивистою лісовою стежкою від кінцевої зупинки тролейбуса що на вул Архітекторів до тубдиспансера — близько 2-х км! Зважаючи на пересіченість місцевості, погодні умови, нарешті, фізичні особливості клієнтів бібліотеки – на таку мандрівку осмілиться далеко не кожний. Не скористалися цим шляхом і ми через непередбачені наслідки травми моєї ноги, яка не допускала тривалі навантаження.

"Найкоротший" шлях до бібліотеки — через Флоринку...

“Найкоротший” шлях до бібліотеки — через Флоринку…

Ми вирішили доїхати більш цивілізовано — автобусом “Харків—Черкаська Лозова”. Маршрутки ходять практично регулярно … кожних 40 хвилин. Головне — не прогавити зупинку з красивою назвою “Флоринка”. Далі — нас чекала неприємна несподіванка — від зупинки”Флоринка” до санаторію довелося чухати понад кілометр грунтовою дорогою. Все б нічого, але узбіччя дороги вкрите бур’янами, що нахабно чиплялися колючками за одіж і залишали на ній огидні сліди та реп’яхи.

Нинішній центральний вхід до ХНМБ

Нинішній центральний вхід до ХНМБ

Не втрачаючи наснаги ми нарешті допленталися “стовбовою дорогою” до розрекламованого Харківською обласною державною адміністрацією місця, у якому опинився “храм науки” сучасної харківської медицини… Скажімо прямо — нас глибоко вразили “нові умови” існування ХНМБ, повний розвал господарства, побутовий гармидер, відсутність (попри всі запевняння М. Черняка) санітарних умов розмежування територій діючого тубсанаторію та наукової установи… Уявіть собі — у нас, неупереджених і толерантних відвідувачів бібліотеки після огляду її нових приміщень та загального ландшафту закладу чомусь склалося враження про цілком можливу загрозу інфікування збудником туберкульозу…

"Стовбова дорога" до медичної науки...

“Стовбова дорога” до медичної науки…

І навіть у мене, безмірно лояльного до владних реформ громадянина і відданого читача Харківської наукової медичної бібліотеки всередині наче щось урвалося… Все стало енциклопедично зрозумілим і ясним. За винятком нав’язливої думки про можливе незаплановане придбання “палички Коха” на згадку про мандрівку…

Якщо не вірите написаному — перегляньте світлини. Або наважтеся і фізично відвідайте нинішню “децентралізовану” локацію ХНМБ!

Приміщення книгозбірні

Приміщення книгозбірні

Приміщення книгозбірні

Новий бібліотечний ландшафт

Павло КЛЕНЕНКО,
Харків — ХНМБ — Харків

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *