Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

Студії виконавства на традиційних інструментах Володимира Кушпета

Шановні друзі!
У 2017 році в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» почала діяти Студія з вивчення української старосвітської виконавської традиції, на заняттях якої всі бажаючі могли ознайомитися з основами гри на старосвітських музичних інструментах (кобзі, лірі, торбані, бандурі). Проект став результатом співпраці дослідника української старосвітської музики Володимира Кушпета та «Музею Івана Гончара». За цей час було накопичено певний досвід, який дає змогу точніше сформулювати як методологічні основи подальшої діяльності студії, так і вимоги до підготовленості її учнів.
Завданням Студії є навчання реконструкції музичного виконавства минувшини, що передбачає зміни в змісті навчання порівняно з попереднім періодом.
По-перше, студійці повинні прослухати короткий ознайомчий курс лекцій з 1) історії України пізнього Середньовіччя та Нового часу, в тому числі з історії культури та повсякдення українських земель XV–XIX ст., 2) основ старосвітської традиції (світська і релігійна музика, репертуар та музичні інструменти, цехівщина), 3) музичних особливостей виконавської традиції, способів та прийомів гри тощо.
По-друге, під час навчання, особливо на початковій стадії, будуть висунуті більші вимоги до вивчення нотної грамоти та сольфеджування, що дасть змогу готувати більш професійних виконавців.
По-третє, від самого початку навчання має приділятися більше часу грі на музичному інструменті (кобзі, лірі, бандурі), оскільки лише добре володіючи інструментом можна приступати до співу в його супроводі (бажаючим опанувати гру на торбані спочатку потрібно навчитися грати на «кобзі Вересая»).
Для оптимізації діяльності студії та кращого планування її роботи необхідно визначитися з кількістю претендентів на навчання з вересня 2017 року. Тому прошу всіх, хто погоджується із зазначеною вище системою навчання і готовий до студіювання, зголошуватися на ім’я Володимира Кушпета за електронною адресою big.volodymyr@gmail.com. При цьому потрібно вказати прізвище, ім’я, вік, обраний інструмент, фах, наявність музичної освіти та практики співу чи гри на музичному інструменті.
Вимоги до студійців:
вік – від 14–15 років і до …,
власний музичний інструмент,
музичний слух – інтонування,
певні голосові дані.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *