Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

ЗАЯВА ФОНДУ ІМЕНІ ГНАТА ХОТКЕВИЧА ЩОДО ДОЛІ ХАРКІВСЬКОЇ НАУКОВОЇ МЕДИЧНОЇ БІБЛІОТЕКИ

Президентові України
П. О. Порошенку

Вельмишановний Петре Олексійовичу!

Звертаємося до Вас, оскільки ані Харківська облдержадміністрація, ані Облрада не мають наміру вирішувати державне питання в інтересах держави і суспільства і свавільно порушують закони України.
Привертаємо Вашу увагу до катастрофічної ситуації, у якій опинилася Харківська наукова медична бібліотека. ХНМБ — національне надбання, найстаріша на теренах колишнього СРСР (заснована 1861 р.) медична бібліотека, з більш ніж мільйонним фондом безцінної спеціальної літератури, яку збирали корифеї вітчизняної медицини, жертвували приватні зібрання з автографами всесвітньо відомих вчених; з 1930 р. бібліотека отримувала обовʼязковий екземпляр медичної літератури, що виходила у СРСР.
З 1985 р. бібліотека розташована за адресою площа Поезії, 5, у будинку, який був споруджений для приватної клініки і власного житла визначним хірургом, професором М.Б.Фабрикантом 1900 р. за проектом відомого архітектора М.-Й.-З. Харманського. І хоча значна частина фондів перебуває у смт Васищевому (що створює свої незручності), розташування ХНМБ у будинку з неперервною 100-річною медичною історією справедливо й закономірно, хоча б тому, що член Харківського медичного товариства М.Фабрикант був одним із тих, хто підтримував бібліотеку і матеріально, і книжковими дарунками (меморіальна дошка на честь М.Б.Фабриканта прикрашає фасад будинку).
На початку червня 2017 р. бібліотекарі дістали усний (!) наказ забиратися геть з будинку, який у 2010 р. «раптово» опинився у приватній власності фірми, що афільована з Г. А.Кернесом. Виселення планувалося ще в 2012 р., але тодішній голова облдержадміністрації М.Добкін устиг здійснити лише перший етап — «оптимізував» роботу ХНМБ, звільнивши 80 % співробітників і залишивши обслуговувати 10. 000 читачів і фонд понад 1 100 000 примірників … 8 бібліотекарів і стільки ж технічних співробітників (що є злочином, свавіллям і порушенням усіх нормативів, які визначають кадровий склад працівників бібліотек). І от, після «Революції Гідності», нова-стара влада «гідно» довершує справу януковичських чинуш із розгрому дітища харківської інтелігенції.
Г.М.Сіроштан, в.о. директора Управління охорони здоров’я ХОДА, знайшла «чудове» приміщення для бібліотеки… у лісі, фактично за межею Харкова, за Олексіївкою, за 1,5 км від зупинок громадського транспорту, куди дістатися можна тільки пішки або на власному авто, у діючому (!) Обласному дитячому туберкульозному (!) санаторії «для больных активными и затухающими формами туберкулёза», як сказано на офіційному сайті цієї організації. Ніякі дезінфекційні роботи у корпусі, де ще 2 роки тому були хворі, не проведені, туалет не працює, нема води. Оголошення на вході попереджає, що входити до санаторію можна лише у бахілах і масці. Чи не правда — найзручніше місце для читачів?! До того ж, хіба вже не діє закон, згідно з яким не припустиме розташування на території лікувальних установ закритого (!) типу сторонніх організацій? І хіба нема небезпеки для ослаблених дітей у перетворенні санаторію у прохідний двір? Згідно Додатку А, п.3. Державних будівельних норм ДБН В.2.2-9-2009 Будинки і споруди. Громадські будинки та споруди. (Далі – ДБНВ.2.2-9-2009), Обласний дитячий туберкульозний клінічний санаторій (Харків, вул. Архітекторів, 40) (Далі – ОДТКС) відноситься до Лікувально-профілактичних закладів МОЗ України. Згідно п.2.3. ДБН В.2.2-10-2001, який відносить ОДТКС до Закладів охорони здоров’я, на земельних ділянках закладів охорони здоров’я не допускається розміщення функціонально не пов’язаних з ними будинків і споруд. У зв’язку з тим, що Харківська державна медична бібліотека функціонально аніяк не пов’язана з обласним дитячим туберкульозним клінічним санаторієм та відноситься абсолютно до іншої категорії будівель, а саме: за п. 5. ДБНВ.2.2-9-2009 «Будинки, споруди та приміщення дозвілля, культурно-видовищні та культові заклади», розміщення Харківської медичної бібліотеки на території Обласного дитячого туберкульозного клінічного санаторію категорично заборонено Законом.
Зрозуміло, якщо цей дикунський, абсурдний з усіх точок зору, план буде реалізований, бібліотека взагалі не зможе виконувати свої наукові функції, тобто займатися просвітницькою діяльністю, оскільки на презентації, лекції, виставки, конференції, семінари, проведенням яких має займатися бібліотека такого рівня, ніхто просто не приїде.

Виходячи з цього, пропонуємо:

1. Домовитися з власником будинку на пл. Поезії, 5 про залишення там ХНМБ.
2. У випадку відмови у функціонуванні ХНМБ у приміщенні, яке вона зараз займає, знайти у центральних районах міста адекватне приміщення для нормальної роботи бібліотеки, бажано з переведенням туди фонду, що перебуває у Васищевому (причому частково у не пристосованих для цього приміщеннях, просто «навалом»). Адже стаття 12 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» зобов’язує: «У разі приватизації будівель, споруд, приміщень, в яких розміщені бібліотеки, що є у державній або комунальній власності, та відмови нового власника надавати в користування займані бібліотеками будівлі, споруди, приміщення органи, що приймають рішення про приватизацію цих будівель, споруд, приміщень, забезпечують бібліотеки будівлями, спорудами, приміщеннями, збудованими за спеціальними проектами, або іншими упорядкованими приміщеннями, що відповідають умовам обслуговування користувачів бібліотек і зберігання бібліотечних фондів.».
3. Розглянути питання про зміну керівництва бібліотекою, оскільки І.О. Бражник зовсім не переймається долею унікальної бібліотеки, умовами праці співробітників та читачів ХНМБ, дезінформує керівництво Облради і громадськість з питань збереження фондів, сприяє пошкодженню пам’ятки архітектури та історії, якою де-факто є будинок на пл. Поезії, 5 (за її наказом були виламані оригінальні двері, спроектовані Харманським, і замінені сучасними), не піклується (м’яко кажучи) про те, щоб будинок був визнаний пам’яткою де-юре. Вважаємо, що у такий відповідальний момент треба провести відкритий конкурс на заміщення посади директора бібліотеки, з викладенням претендентами програми розвитку бібліотеки на найближчі 5 років. І.О.Бражник була призначена директором без конкурсу, що є порушенням ст. 24 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу», де сказано: «Керівники державних та комунальних бібліотек, керівники централізованих бібліотечних систем призначаються на посаду шляхом укладення з ними контракту на п’ять років за результатами конкурсу».
4. Доручити Управлінню будівництва та архітектури та Управлінню культури і туризму терміново оформити документи на присвоєння будинку на пл. Поезії, 5 статусу памʼятки архітектури та історії.
5. Враховуючи кризову ситуацію, у якій опинилася ХНМБ, створити з представників громадськості та депутатів Облради Опікунську наглядову раду для розв’язання проблем ХНМБ, сприяти пошуку меценатів серед підприємців, пов’язаних із медициною.
6. Розглянути питання про розширення штату бібліотеки та придбання нового технічного обладнання. Забезпечити умови належного зберігання літератури у Васищевому.
Ситуація потребує вашого негайного втручання. Урятування ХНМБ, гордості Харкова і всієї України, — справа Вашої честі.

З повагою –

Голобородько Микола Костянтинович,

доктор медичних наук, професор, хірург-консультант ДУ «Інститут загальної та невідкладної хірургії імені В.Т. Зайцева НАМНУ», президент Фонду національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *