Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

Харків’яни вшановують Героїв Крут

Від року до року вшанування пам’яті Героїв Крут стає у Харкові все більш масовим явищем, залучає широкі громадські кола й набуває нових осмислених форм та рис. З кожним роком подвиг Крутян стає харків’янам ближчим і зрозумілішим з огляду на нинішню війну з північним архетипним ворогом України.

29 січня 2017 року у Харкові було проведено низку заходів, які напряму чи опосередковано пов’язувалися із пам’яттю про крутянські події. Несподівано гостро виступила у своєму зверненні голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична: «Історія бою під Крутами дає велику наснагу українцям сьогодні. Адже ми знову зіткнулися з тим самим ворогом. І, як і сто років тому, ми не втратили мужності й сили духу, не здалися перед обличчям потужного війська. Ті українські хлопці, які загинули в зоні АТО, є гідними нащадками Героїв Крут, адже своїм життям вони врятували життя України”. Харківські курсанти відзначали пам’ять про Героїв – різноманітними фізичними флешмобами – з масовими віджиманнями й силовими вправами. Громадські спільноти проводили тематичні зустрічі, акції, панахиди, смолоскипові походи тощо.

Не стала виключенням і Харківська крайова організація Спілки Української Молоді. За традицією – хлопці і дівчата зібралися вшанувати пам’ять героїв-крутян у географічному центрі міста – біля пам’ятного знаку на честь проголошення Декларації про державний суверенітет України, що знаходиться у саді Т.Шевченка. Розпочалася акція з викладення молоддю свічок у формі символічного напису «Крути». Після цього о.Микола Семенович та о.Ігор Табака (УГКЦ) провели панахиду за полеглими юнаками-обронцями Української держави. Після – з короткими вшанувальними промовами виступили друг Костянтин, друг Євген, друг Максим, друг Роман. Відомий харківський кобзар і лірник Назар Божинський проспівав у супроводі старосвітської ліри народну пісню «Чорна рілля ізорана». Складаючи шану героям-крутянам спільнота “Квіти Слобожанщини” парафії Святого Миколая Чудотворця УГКЦ виконала стрілецьку пісню «Ой у лузі червона калина» та колядку «Нова радість стала». Завершився захід тихо і спокійно – кожний присутній мав змогу ще раз помолитися за душі померлих, осмислити свою особисту роль у гідному продовженні чину полеглих Героїв Крут.

Павло Клененко, Харків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *