Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

Концерт до 160-річчя Порфирія Мартиновича

Вшанувати пам`ять видатного українського художника, етнографа, фольклориста Порфирія Денисовича Мартиновича зібралися до Харкова 5 жовтня 2016 року сучасні подвижники кобзарсько-лірницького мистецтва.

У актовій залі Харківського обласного організаційно-методичногоцентру культури і мистецтва на пошану Мартиновича було проведено цікавий і актуальний для сьогодення концерт. Учасниками нинішнього Кобзарського цеху були продемонстровані питомі народним співцям репертуарні форми — від дум, псальм, балад , історичних пісень — і до танцювальних й жартівливих мелодій. Важливим елементом концерту стала демонстрація виконавцями складених у наш час творів, які відбивали гострі духовні потреби сучасного буття, у тому числі — переосмислення українських реалій — від Скнилівської трагедії і до війни з російськими окупантами на Сході. Вдалим доповненням до кобзарських виступів стала добірка слобідських гуртових пісень, підготовлена харківським фольклорним колективом “Муравський шлях”.

Концерт проходив при переповненій залі — багато слухачів стояло в проходах і проміжках приміщення. Аудиторія, більшість якої складала молодь жваво реагувала на виступи співців і щиро аплодувала кожному учаснику концерту.

Завершився концерт пам`яти Порфирія Мартиновича традиційним кобзарським зиченням слухачам щастя й здоров`я на многая літа.

Учасники концерту:
Іван Попов (Харків) — стихівничий;
Тимофій Черемський (Харків) — традиційна бандура;
Андрій Борсук (Харків) — традиційна бандура;
Михайло Коваль (Черкащина) — традиційна бандура;
Тарас Силенко (Київ) — традиційна бандура;
Назар Божинський (Харків) — традиційна бандура, кобза, колісна ліра;
Кость Черемський (Харків) — панська бандура;
Максим Черемський (Харків) — гудок;
Олександр Тріус (Сумщина) — традиційна бандура, колісна ліра;
Фольклорний гурт “Муравський шлях”(Харків).

Світлини тут: https://www.facebook.com/chornoshlychnyk/posts/657880271061087
і тут: https://plus.google.com/photos/109618511984287585424/albums/6338547708810135153

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *