Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

ХАРКІВ ВШАНОВУЄ ГЕРОЇВ КРУТ

 

КрутиГрафіті

Цього року, 29 січня Харків особливо урочисто і багатоманітно вшановував пам’ять Героїв Крут – юнаків, які 98 років назад віддали своє життя, бронячи Україну від московсько-більшовицької навали.
Розпочалися вшанувальні заходи з відкриття активістами ГК «Азов» у центрі міста художньо розпису на фасаді будинку з силуетами бійців Студенського куреню і написом «Крути» (вул.Феєрбаха, 1) .

Близько 17-30 на майдані Конституції відбувся мітинг Правого сектору, присвячений сучасній актуальності крутянських подій. Згодом, за участі «Свободи» і правих організацій краю центром міста було проведено смолоскипову ходу. Одночасно біля пам’ятного знаку на честь проголошення Декларації про державний суверенітет України (сад Шевченка) віддавали шану героям і представники Спілки Української Молоді (СУМ). За встановленою традицєю сумівці виклали з запалених лампадок слово «КРУТИ», пам’ятні свічки було встановлено також біля постамента. Уперше за багато років цей захід розпочався з спільної екуменічної панахиди за загиблими студентами-крутянами священиків Української автокефальної православної церкви й Української греко-католицької церкви. УАПЦ представляв о. Павло Кущ – настоятель Свято-Миколаївської парафії (Мурафа, Краснокутський район Харківської області); УГКЦ – парох храму св. Миколая Чудотворця (м. Харків) – о.Микола Семенович. Після панахиди о.Павло Кущ проникливо розповів зібранню про важливість плекання в суспільстві пам’яті про звитяжні події боротьби за державну незалежність України, про знаковість подвигу української молоді, яка полягла в боях з московськими окупантами під Крутами. Органічним продовженням спільної молитви був виступ відомого харківського бандуриста і лірника Назара Божинського, який у супроводі давнього українського інструменту – колісної ліри – майстерно виконав громаді старосвітську козацьку пісню. Цікавою була історична розповідь багатолітнього політв’язня, ветерана дисидентського руху Анатолія Здорового про визначу роль Крутянского бою для підписання у лютому 1918 року Брестського договору, згідно з яким Українська державність була визнана провідними світовими країнами. Громадське вшанування продовжили виступи сумівців – друга Костянтина, друга Андрія, друга Євгена, друга Максима, які наголошували на актуальності подвигу крутян для сьогодення, на висновках, які мусять зробити сучасні покоління з помилок минувшини. Було акцентовано на тому, що найкращою пам’яттю про героїв буде наша спільна віра в перемогу над ворогом і постійна готовність до неминучих боїв з окупантом, до дієвого опору московській навалі у всіх сферах соціального, духовного і культурного життя сучасної України.
Завершився захід спільним виконанням присутніми гімну України.

Павло Клененко, Харків

 

відеозвіт:  https://www.youtube.com/watch?v=vdIlvUE96as&feature=youtu.be
інші фоторепортажі:https://www.facebook.com/leonid.logvinenko/media_set

010203040506

tweet_trim_url_2:
http://khotkevych.info/fond/?p=1858

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *