Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

КОНСУЛЬТАТИВНИЙ ВИЇЗД ДО ШПИТАЛЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ УКРАЇНИ

Лікарі ГіппократуСеред найболючіших і досі нерозв’язаних медичних проблем зони АТО є проблема алкоголізації військовослужбовців. На жаль, несприятливі обставини вимушеного перебування в зоні конфлікту, досить складні побутові умови, психологічне перевантаження, невизначеність мотивації у багатьох військовослужбовців, нерідко спонукають їх до вживання алкоголю. А невиважена система боротьби з пияцтвом в армії на тлі практично повної інформаційної блокади та культурної депривації лише посилюють психологічний дискомфорт військових, призводячи до алкогольної залежності. В той же час надання кваліфікованої наркологічної допомоги бійцям залишається проблемним через недостатню кількість у лікувальних закладах зони АТО профільних спеціалістів. У такій ситуації доцільною є будь-яка практична допомога військовим лікарям, які працюють із хворими наркологічного профілю. Особливо, якщо ця допомога надається висококваліфікованими спеціалістами на волонтерських засадах.
Нещодавно за ініціативи медичного загону швидкого реагування «Гіппократ» на допомогу колегам зі шпиталю Північного територіального управління Національної Гвардії України (м. Артемівськ Донецької області) здійснено черговий виїзд фахівців Харківської обласної клінічної наркологічної лікарні.
Цього разу з волонтерською місією до Артемівська вирушив Володимир Пожидаєв, лікар-нарколог вищої категорії, заступник головного лікаря з медичної частини ХОКНЛ.
Наводимо короткий звіт пана Володимира про свою поїздку до зони АТО.
«Виїхав 03.09.15 із Харкова. Перед поїздкою завантажив «гіппократівський» фольксваген медикаментами та виробами медичного призначення, які небайдужі лікарі-волонтери зібрали для шпиталю Нацгвардії в Артемівську. Дорогою заїхав до Куп’янська, де місцеві волонтери вщерть заповнили салон машини продуктами харчування для 81 ДШБ, 5-го батальйону, 2-ї десантно-штурмової роти, які охороняють сел. Піски й базуються в Миколаївці поблизу Слов’янська. Для зміцнення бойового духу хлопців на передовій представники Харківської та Богодухівської єпархій УПЦ передали молитвослови православного воїна.
Вже на під’їзді до Миколаївки та й у самому селі багато зруйнованих ворогом будівель, приватних садиб, бензоколонок, промислових об’єктів, підірвано міст… Хто б міг подумати, що у 2015 році в Україні таке побачиш своїми очима!
Передав продукти і молитовники за призначенням. Бійці щиро дякували за допомогу.
Кінцевим пунктом поїздки був Артемівськ. Містечко, в якому багато зелених насаджень і старих будівель. Місто дивом не постраждало під час бойових дій. Незважаючи на перемир’я і умовно тилове розташування щодо зони зіткнення, напруження тут бринить у повітрі. Порівнюючи з Харковом, звертає на себе увагу мала кількість державної символіки на вулицях, будинках та приватних автівках.
Ось нарешті й сам шпиталь Північного територіального управління НГУ, в якому розташувалася медична рота ім. М. Пирогова.
Військові колеги прийняли мене по-українськи тепло і гостинно. Душ, їдальня – все до твоїх послуг. Побут медиків у шпиталі налагоджено досить пристойно.
Познайомився з місцевими лікарями й ще раз переконався в їхньому професіоналізмі та самовідданості. Про свою роботу військові медики розповідають скромно, але із сухих фраз розумієш, яку важливу роботу вони виконують у зоні АТО.
З ентузіазмом взявся до праці: допомагав колегам освідчувати бійців на наявність алкоголю в крові, консультував профільних пацієнтів.
Слід сказати, що за час перемир’я досить суттєво змінився контингент шпиталізованих. Нині тут поранених практично немає, більшість становлять хворі соматичного та наркологічного профілю.
Попрощалися з колегами ненадовго. Незабаром плануємо наступний приїзд до Артемівська».

На світлині: Володимир Пожидаєв (перший справа) серед колег з “Гіппократу”

tweet_trim_url_2:
http://khotkevych.info/fond/?p=1637

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *