Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

ЩОДО ПЕРСПЕКТИВ ОФІЦІЙНОЇ ДЕКОМУНІЗАЦІЇ ХАРКОВА

У Харкові відбулося вже друге засідання робочої групи з питань, пов’язаних із виконанням Закону України «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і забороні пропаганди їх символіки».
На жаль, очікувати позитивних результатів роботи цієї комісії не доводиться. І ось із яких причин. По-перше, у комісії – лише три представники від громадських організацій (Виноградська-Якимчук Н., Багалій О., Черемський К.). Є ще нинішній голова департаменту культури ХОДА Яцина О.
І це все. Вся решта – це представники номенклатури , депутати, які уславилися рішеннями щодо демонтажу меморіальної дошки Ю. Шевельову, кишенькові історики, юристи, просто чиновники тощо. 
Незважаючи на численні листи від громадських організацій, Національної спілки журналістів про включення до робочої групи високо фахових і широко відомих у Харкові та за його межами науковців, істориків, краєзнавців – додаткового розширення так і не відбулося. Бо згідно з п. 1.3 Регламенту робочої групи “Персональный состав Рабочей группы утверждается распоряжением Харьковского городского головы” . Тобто особисто Кернесом. 
По-друге, представники громадськості розкидані по робочих підгрупах таким чином, щоб їхній голос був завжди у меншості, отже не почутий. Очолюють ці підрозділи знову ж таки «свої» люди (дивись склад підгруп. Підкреслені- керівники). 
Не слід дивуватися, що робочою групою підготовлено для перейменування лише 41 об’єктів, 163 вулиці . А до демонтування – лише 5 меморіальних дощок і 6 пам’ятників. І це в місті, де радянські артефакти стрічаються на кожному кроці!
Ставлення очільника робочої групи – Кернесового заступника Ігоря Тєрєхова до представників громадськості загалом не піддається розумінню. Узявши, очевидно, у свого боса манеру спілкування, Терехов неадекватно й грубо поводиться з членами робочої групи, безцеремонно обриває коментарі, затикає рота з приводу будь-якої опозиційної думки. Усі пропозиції, висловлені представниками громадськості, просто ігноруються. Так, слушні зауваги Черемського К. з приводу необхідності модерувати зібрання державною мовою, а також неприпустимості ведення документації зібрань російською, Тереховим були зустрінуті вороже і не взяті до уваги. Не знайшли схвалення і пропозиції К.Черемського щодо розширення робочої групи за рахунок представників громадськості. Як недоречні були відкинуті пропозиції Багалій О. про доцільність створення при групі окремого інформаційного відділу – відділу для ширшої просвітницької роботи з жителями Харкова. 
Складається враження, що Харківською міською радою реалізовується план «м’якого» саботування Закону України «Про засудження тоталітарних режимів» й імітується «конструктивна діяльність».
Який же вихід із ситуації, коли нас зазвичай хочуть у черговий раз обдурити? Вихід може бути лише один – намагатися контролювати так звану «робочу групу», домагатися уведення до складу цієї групи патріотично налаштованих фахівців, послідовно і неухильно просувати свої пропозиції щодо декомунізації харківської топоніміки. 
Треба вірити і діяти!

Павло Клененко, Харків

робоча група з декомунізації

tweet_trim_url_2:
http://khotkevych.info/fond/?p=1563

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *