Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

ПІДТРИМАЙМО ДОБРОВОЛЬЧИЙ МЕДИЧНИЙ БАТАЛЬЙОН "ГІППОКРАТ"!

Хлопці з незалежного добровольчого медичного батальйону “Гіппократ” потребують підтримки. Не лише матеріально-технічної, але й як виявилося, юридичної. Потрібні відзиви фахівців, рецензії спеціалістів і галузевих авторитетів.  

Наразі подаємо рецензію відомого українського лікаря, вченого, виклача, керівника Фонду ім. Гната Хоткевича – професора Голобородька Миколи Костянтиновича.

Голобородько Микола

Відгук

на концепцію створення та організації незалежного добровольчого медичного батальйону «Гіппократ»

Необхідність реорганізації, а точніше – організації оновленої медично-санітарної служби Української Армії є очевидним фактом. Не менш актуальною є й  інша проблема. Сучасна медико-санітарна  служба  має бути адекватною тим ризикам, які нині в Україну принесла неочікувана війна. Адже нинішня російсько-українська війна – це не бачене  з часів Другої Світової війни мілітарне зіткнення, найспецифічнішими особливостями якої стали:

– високий професійний рівень  планування ворогом своїх військових операцій із використанням сучасної тяжкої зброї та техніки, яка має надвисоку руйнівну силу;

–  застосуванням спецпідрозділів та частин російської армії, систем сучасної розвідки, підступних методик оточення, секвестрування й знищення окремих підрозділів нашої армії;

– нав`язаний противником т.зв. «гібридний» спосіб ведення війни з елементами партизанських операцій, наскоків, засідок, диверсій, артобстрілів українських підрозділів;

– війна ведеться хижацькими засобами зі знищенням життєвого простору, комунікацій, систем життєзабезпечення місцевих жителів, в т. ч обстрілом лікарень, санітарного транспорту тощо.

Несподівано фатальними стають й глобальні ризики цієї війни. Війна ведеться немов «на пороховій бочці» – в регіоні з надзвичайно високою концентрацією підприємств хімічної, нафтогазової, металургійної й вугільної промисловості, де до всього  іншого гостро відчувається нестача водних ресурсів. Руйнація промислових об`єктів у краї загрожує виникненням неконтрольованих аварій, техногенних катастроф, які можуть призвести до непередбачуваних наслідків.

Очевидно, що за таких умовах адекватне й ефективне надання цілодобової медично-санітарної допомоги великій кількості українських військових, що розпорошені на достатньо значній території, є невідкладним і стратегічним завданням нинішнього керівництва АТО.                                                                                                                                               На жаль, слід констатувати прикрі факти нераціональної організації медично-санітарної служби, особливо на її перших етапах.  Як наслідок – поранені та уражені бійці отримують запізнілу та неадекватну медичну допомогу. І біда не лише в тому, що на передовій фронту гостро відчувається нестача медичного транспорту (у т. ч. – бронетранспорту).  І не лише тому, що допомога надається обладнанням і медичними засобами минулого століття. Лихо полягає в реальних вадах заскорузлої й очевидно не оптимізованої системи надання  медичної допомоги пораненим у зонах обстрілу, укриття, на етапах транспорту й першої та спеціалізованої реанімаційно-хірургічної допомоги. Системи, яка очевидно мусить пластично пристосовуватися не до віртуальних, а реальних умов сучасної війни на Донбасі.

Власне, саме тому ініціатива створення на базі Національної гвардії України незалежного добровольчого медичного батальйону «Гіппократ» варта самої найвищої оцінки й найактивнішої всебічної підтримки. Адже створюють цей спеціалізований медичний підрозділ – лікарі-добровольці, які вже тривалий час працюють в зоні бойових дій АТО й на власному досвіді знають всі вади нинішньої організації медично-санітарної допомоги на фронті. Знають як найбільш оптимально, економно і ефективно допомогти пораненим й досягти гідного результату у збереженні їхнього життя, а значить зміцнення оборонної сили нашої армії.

Отже, закликаю всіх повноважних осіб та відповідні керівні установи:

  1. Підтримати ініціативу щодо створення незалежного добровольчого медичного батальйону «Гіппократ» на базі Національної гвардії України;
  2. У найкоротший строк організувати оснащення  «Гіппократу» на рівні подібних спецбатальйонів країн-членів НАТО;
  3. Створити Державний комітет медико-санітарної оборони України.
  4. Під керівництвом Держкомітету медико-санітарної оборони розробити тимчасові положення про військову та цивільну медицину в умовах війни на Сході України.
  5. Сприяти створенню мережі добровольчих медичних батальйонів в зоні АТО.

 

  Микола Голобородько,    

доктор медичних наук, професор, завідуючий Відділенням полі травми та шоку ДУ «ІЗНХ» НМАН України з 1967 до 2010 р., член Всесоюзних проблемних комісій, автор та співавтор проектів за програмою «Захист армії та населення СРСР в умовах атомного ураження з 1967 по 1991 р., винахідник СРСР, член австрійської асоціації хірургів, член Всеукраїнської Ради реанімації (ресусцітації) та екстреної медичної допомоги, Президент Фонду національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича.

Гіппократ_Голобородько_1001Гіппократ_Голобородько_1002 

tweet_trim_url_2:
http://khotkevych.info/fond/?p=1321

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *