Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

НСЖУ та НМПУ закликають домогтися звільнення з полону журналістів

НСЖУ та НМПУ закликають владу і правоохоронців домогтися звільнення з полону українських журналістів

Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка України закликають українську владу та правоохоронні органи докласти максимум зусиль для звільнення полонених українських журналістів.

 

Наші колеги Юрій Лелявський, Роман Черемський, Валерій Макеєв, Єгор Воробйов, Дмитро Потєхін, Олександр Білокобильский та Сергій Сакадинський  потрапили в полон до представників ДНР і ЛНР. Доля декого з них узагалі залишається невідомою.

Звертаємо вашу увагу, що наші колеги перебували на Донбасі, виконуючи свій професійний обов’язок, тому вимагаємо належного реагування на порушення їхніх прав. Ситуація  з порушеннями прав журналістів на території так званих ДНР та ЛНР є критичною. Закликаємо міжнародні організації звернути увагу на системне перешкоджання професійній діяльності та постійний тиск по відношенню до наших колег. За останні місяці зафіксовано сотні фактів порушення прав журналістів – погрози, побиття, знущання, позбавлення волі. На територіях, контрольованих бойовиками, цинічно ігноруються не просто права журналістів, а основні права людини. Вважаємо це неприпустимим і вимагаємо належного реагування з боку влади, правоохоронних органів, міжнародних правозахисних організацій.

НСЖУ та НМПУ закликають Центр звільнення полонених, Адміністрацію Президента, МВС та СБУ докласти максимум зусиль для з’ясування долі наших колег та звільнення їх із полону.  Відповідну інформацію ми передаємо також міжнародним організаціям – ОБСЄ, Міжнародній федерації журналістів та Європейській федерації журналістів  та до Контактної групи з питань пошуку мирного розв’язання конфлікту на Сході України – і просимо застосувати вплив на міжнародному рівні.

На сьогодні у полоні на Сході України перебувають:

* журналіст каналу ZIK Юрій Лелявський(23 липня потрапив до полону на Луганщині, куди поїхав зі священиками висвітлювати їхню місіонерську діяльність. Уоприлюднених даних «Центру звільнення полонених» прізвище Лелявського внесене у список «Невідомо»).

* політичний аналітик, директор Групи європейської стратегії і блогер «Української правди» Дмитро Потєхін(потрапив у полон ДНР 7 серпня, утримувався в підвалі заводу «Ізоляція» та оголосив голодування).

*журналісти Роман Черемський з Харкова (часопис «Український простір») та Валерій Макеєв. За останніми даними утримувалися у в’язниці так званої Військової комендатури ЛНР у м. Ровеньки.

* журналіст «Еспресо ТВ» Єгор Воробйов(потрапив у оточення під Іловайськом та  з невідомих причин залишається в полоні. Дружина Єгора Воробйова Олена Солодовнікова повідомила, що її чоловік потрапив до російських військових, які нібито підозрювали, що журналісти є диверсантами-коригувальниками вогню та навідниками).

* луганський журналіст Олександр Білокобильський, який виїхав на проживання до Харкова. Поїхав до Луганська, щоб відвезти родичам продукти, гроші та ліки. Із ним немає зв’язку з 13 вересня.

Сергій Сакадинський, головний редактор луганського інтернет-видання «Політика 2.0». На сайт було здійснено напад, захоплено техніку, а сам журналіст не виходить на зв’язок з 28 липня.

http://nsju.org/index.php/article/4245

tweet_trim_url_2:
http://khotkevych.info/fond/?p=1316

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *