Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

ВІДНОВИМО В ХАРКОВІ ПАМ’ЯТНИЙ ЗНАК УПА!

 upa3_3-418x215

Звертаємося до депутатів всіх рівнів, політичних, наукових, культурних і громадських діячів, підприємців,  всіх небайдужих громадян України із закликом допомогти відновити в Харкові Пам’ятний знак загиблим Воїнам Української Повстанської Армії.

Встановлений 14 жовтня 1992 року до 50-річчя УПА з ініціативи громадськості й за рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради (№ 371 від 30.09.1992 р.) у Молодіжному парку м. Харкова Пам’ятний знак загиблим  Воїнам Української Повстанської Армії  став невід’ємною частиною культурно-духовного життя  краю й для значної частини харків’ян набув меморіального статусу, який було закріплено офіційним внесенням до «Державного реєстру нерухомих пам’яток України» (охоронний номер № 26-52/2-Хк , наказ Мінкультури від 24.09.2008 № 1001/0/16-08).

У ніч із 25 на 26 квітня 2013 року Пам’ятний знак загиблим  Воїнам Української Повстанської Армії  було зухвало демонтовано й викрадено невідомою злочинною групою.  Мета цього ганебного акту вандалізму є очевидною – образити і принизити громадянські  й  національні почуття харків’ян, які  шанують полеглих борців за волю України, скоїти  резонансний привід до розпалення на Харківщині міжнаціональної ворожнечі, провокацію  проти цілісності та державного суверенітету України.

Зважаючи на відверту байдужість карних органів, які наразі лише імітують пошуки злочинців й викраденої пам’ятки, а також цинічні заяви нинішнього керівництва Харкова й області щодо цілковитого виправдання дій вандалів, справа відновлення Пам’ятного знаку загиблим Воїнам Української Повстанської Армії в Харкові залежить виключно від громадянської позиції харків’ян,  жителів України, всіх, кому небайдуже майбуття України.

Враховуючи величезну потугу громади краю, її глибинну спроможність протистояти зазіханням  на свої конституційні права, відкритим зібранням харків’ян 27.04.2013 року було утворено «Громадський комітет із відновлення Пам’ятного знаку загиблим Воїнам УПА в Харкові».  Комітет розробив детальний інженерний план реконструкції пам’ятки та упорядкування навколішньої меморіальної території. Було розпочато активний  збір коштів на  відновлення в Харкові Пам’ятного знаку загиблим  Воїнам Української Повстанської Армії у його первісній формі, за проектом відомого харківського художника Валерія Бондаря.

Для спорудження нового Пам’ятного знаку загиблим  Воїнам Української Повстанської Армії в Харкові (закупівля гранітної брили, її доставка до Харкова, технічна і художня обробка, підготова фундаменту, кріплень, виготовлення меморіальної дошки, монтаж пам’ятки, встановлення металевого огородження) загалом потрібна сума в  32 тис. грн.

Громадський Комітет із відновлення Пам’ятного знаку загиблим Воїнам Української Повстанської Армії в Харкові закликає всіх людей доброї волі стати на захист свого історичного середовища  й  підтримати ініціативу реконструкції пам’ятки – символу відродження Української державності на Харківщині.

 

Кошти можна перераховувати на реквізити:

р/р №26001393071 в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», МФО 380805; Фонд ім. Г. Хоткевича; код ЄДРПОУ 23147740. На відновлення Пам’ятного знаку загиблим Воїнам УПА в Харкові

 

Громадський комітет із відновлення Пам’ятного знаку загиблим Воїнам

Української Повстанської Армії в Харкові

Наша адреса:

Харків, вул. Артема, 4, к. 19

Тел.: +38(057) 762-70-47;

e-mail: cym-ua@ukr.net

Матеріали за темою:

http://shttp://www.openkharkiv.com/index.php/our-kharkiv/item/252-istoriia-vidkryttia-v-kharkovi-pam-iatnoho-znaku-voinam-ukrainskoi-povstanskoi-armii

 

http://snip.dyvy.info/2013/05/22/zayava-hromadskoho-komitetu-z-vidnovlennya-pamyatnoho-znaku-zahyblym-vojinam-upa/

 

http://snip.dyvy.info/2013/05/06/oholosheno-zbir-pozhertv-na-vidnovlennya-u-harkovi-pamyatnoho-znaku-upa/

 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MkHt1onxdmk

tweet_trim_url_2:
http://khotkevych.info/fond/?p=703

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *