Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича

ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ПОРФИРІЯ МАРТИНОВИЧА

ЯК ХАРКІВЩИНА ВШАНОВУВАЛА ПАМ’ЯТЬ ПОРФИРІЯ МАРТИНОВИЧА (ФОТОСПОГАД)

Відкриття меморіальної дошки

З нагоди 155-річчя від Дня народження видатного українського маляра, етнографа і фольклориста Порфирія Денисовича Мартиновича за ініціативи Фонду національно-культурних ініціатив ім. Гната Хоткевича та за підтримки української громадськості 15 квітня 2011 року відбулось урочисте відкриття пам’ятної дошки, на фасаді Харківського індустріально-педагогічного технікуму – будівлі, де в 19 столітті знаходилась Перша харківська чоловіча гімназія, у якій він навчався у 1867-1869 роках.

Меморіальна дошка Порфирію Мартиновичу у Харкові є однією із перших пам’яток визначному митцю на батьківщині. Символічно, що собою вона наче об’єднала всю Україну – її автором став відомий художник із Закарпаття п. Михайло Белень, а меценатом – визначний мистецтвознавець, художник, лауреат Шевченківської премії п. Володимир Недяк з Києва.

На урочистості з нагоди відкриття меморіальної дошки Порфирію Мартиновичу зібралися відомі культурні і громадські діячі Харківщини, представники Харківської обласної адміністрації, мерії, викладачі і студенти Індустріально-педагогічного технікуму, жителі міста.

Відкрили меморіальну дошку директор Харківського індустріально-педагогічного технікуму Симоненко О.О. та представник Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації Троян А.Т. Від Харківського міського голови Г. А. Кернеса передано кошик квітів.

Освятив пам’ятну дошку настоятель Свято-Дмитрівського храму УАПЦ отець Віталій Зубак.

Віце-президент Фонду національно-культурних ініціатив ім. Гната Хоткевича К.П. Черемський у своїй промові про внесок П.Д.Мартиновича в українську культуру, наголосив на тому, що суспільство нарешті дозріло до новітнього сприйняття ідей та творчості нашого видатного співвітчизника. Щиро і зворушливо перед зібранням виступили викладач Індустріально-педагогічного технікуму п. Лідія Беленченко та студентка Розумна Катерина.

За давнім українським звичаєм, перше і заключне слово на вшанувальних урочистостях належало народним співцям – братчик Київського кобзарського цеху лірник Ярема (Шевчук) розпочав захід традиційним кантом, а кобзар Михайло (Коваль) з Черкащини завершив урочисте відкриття пропам’ятної дошки піснею “Не журись, Україно”.

 

Олена Кайдалова, Харків

Урочисте відкриття меморіальної дошки Порфирію Мартиноичу на будівлі колишньої Першої Харківської чоловічої гімназії (Харків, пр. Московський, 24)

 

 

УРОЧИСТОСТІ ДО ЮВІЛЕЮ ВИЗНАЧНОГО МИТЦЯ

З нагоди вшанування 155-річчя з Дня народження Порфирія Мартиновича у Харківському художньому музеї 15 квітня 2011 відбувся круглий стіл «Порфирій Мартинович і сучасність» (модератор п. Ольга Денисенко). У Харківському обласному центрі народної творчості до ювілею визначного митця було проведено святковий концерт за участі виконавців на автентичних кобзарських інструментах з Києва, Черкас, Харкова, легендарного харківського фольклорного гурту «Муравський шлях».

16 квітня в приміщенні Красноградського краєзнавчого музею до ювілею П.Мартиновича з величезним успіхом пройшла творча зустріч-концерт сучасних традиційних кобзарів, учасників Красноградської капели бандуристів з громадськістю рідного міста митця. Шанувальники творчості Порфирія Мартиновича, які приїхали до Краснограду з різних міст України відвідали батьківську хату видатного художника і фольклориста, поклали на його могилу живі квіти.

 

 

Круглий стіл «Порфирій Мартинович і сучасність» (Харківський художній музей, 15 квітня 2011 р.)

Творчий вечір присвячений пам’яті Порфирія Мартиновича (Харківський обласний центр народної творчості, 15 квітня 2011 р.)

Кобзарська вечірка в Спільці Української Молоді (Центральна оселя Харківського СУМу, 15 квітня 2011 р.)

 

Меморіальний вечір у Красноградському краєзнавчому музеї імені Порфирія Мартиновича (16 квітня 2011 р.)

Біля батьківської хати Порфирія Мартиновича (Красноград, 16 квітня 2011 р.)

Кобзарська дума і живі квіти на місці вічного спочинку видатного митця (Красноград, 16 квітня 2011 р.)

tweet_trim_url_2:
http://khotkevych.info/fond/?p=341

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *